Je herkent het misschien wel: je hebt een leuk feestje of bent gezellig met vrienden of vriendinnen een drankje aan het doen en na een paar glazen moet je constant naar de wc. Onwijs irritant, want het lijkt ook maar niet te stoppen daarna. Je lijkt wel elke tien minuten naar de wc te moeten. Maar hoe komt het eigenlijk dat je door alcohol vaker naar het toilet moet?

Constante toiletbezoeken met dank aan alcoholische drankjes

We weten allemaal wel dat alcohol eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons is. Een drankje op zijn tijd is prima, maar ons lichaam houdt er niet van wanneer we veel alcohol drinken. En dat heeft onder andere ook hiermee te maken.

Dat je door alcoholische drankjes vaak naar de wc moet komt onder andere gewoon doordat het vloeistof is. Na een liter water moet je ook vaak snel naar de wc. In je blaas past over het algemeen tussen de 350 en 500 milliliter. Nu is het niet zo dat al het vocht dat je binnenkrijgt naar je blaas gaat: je zweet een deel uit en je lichaam neemt vocht op. Tijdens een avondje uit drink je wel vaak sneller dan normaal overdag. Je krijgt dus veel meer vocht binnen dan je lichaam op dat moment nodig heeft en het gaat allemaal rechtstreeks naar je blaas.

cocktails alcohol naar de wc plassen

Zo zorgt alcohol ervoor dat je uitdroogt

Maar dat is niet de enige reden waarom je door alcohol zo vaak moet plassen. Alcohol remt namelijk de aanmaak van een diuretisch hormoon genaamd vasopressine. Dat hormoon zorgt er normaal voor dat je lichaam water vasthoudt. Heb je minder van het hormoon, dan zullen je nieren meer water uitscheiden. Daar komen al die tripjes naar het toilet van. En dat is ook een van de nadelige effecten van alcohol: je droogt uit omdat je lichaam water blijft afvoeren. Dat is ook weer de reden dat je ’s ochtends wakker kan worden met een fikse kater.

Benieuwd waarom die kater met de jaren erger wordt? Dat lees je hier.