Als je een avondje met vrienden wat gaat drinken is er een grote kans dat je de volgende dag niet aan een kater ontkomt. De makkelijkste manier om een kater te genezen, is er een voorkomen in de eerste plaats. Gelukkig bestaan er een hoop manieren waarop je dit kunt doen. Thank us later!


Voordat je gaat drinken

Op het moment dat je nog fris en fruitig bent kun je al beginnen met het voorkomen van een kater. Aangezien je lichaam voor het afbreken van alcohol belangrijke stoffen zoals vitamines, mineralen en veel vocht nodig heeft, is het belangrijk om dit de middag voor je gaat stappen tot je te nemen.

Eet veel fruit of groenten, of slik een paar vitaminesupplementen om je voorraden aan te vullen. Antioxidanten zorgen ervoor dat de alcoholschade vermindert wordt, doordat je lichaam tijdens het drinken mineralen gebruikt om de giftige stoffen uit alcohol te neutraliseren. Vooral de inname van vitamine B is erg belangrijk. Deze vitamine helpt het voedsel dat je eet om te zetten in energie, maar raakt uitgeput wanneer je drinkt.

Doordat alcohol uitdrogend werkt, moet je je vochtbalans goed op peil houden. Zorg er daarom van te voren al voor dat je voldoende drinkt, zodat je voldoende vochtreserves hebt die de uitdrogende effecten van alcohol tegengaan.

Tijdens het drinken

Terwijl je vrienden het ene na het andere shotje achterover blijven gooien, doe jij er verstandig aan om je lichaam te blijven hydrateren met water, om zo verdere uitdroging te voorkomen. Afvalstoffen kunnen door het vocht namelijk sneller afgevoerd worden. Probeer om iedere keer dat je een glas alcohol drinkt, vervolgens een glas water te drinken. Trek dus af en toe een sprintje naar de wc om even snel onder de kraan te gaan hangen, of bestel een glas water aan de bar. Voordat je aan het einde van de avond in je bed springt kun je ook nog een paar flinke teugen achterover gooien.

Ook wát je drinkt maakt uit. Bepaalde alcoholsoorten kunnen een kater namelijk nog erger maken. In donkere dranken, zoals rode wijn, whisky en cognac, zitten meer vervuilende stoffen dan in lichtere dranken. Daarnaast is alcohol met bubbels ook een boosdoener als het gaat om de na-effecten, je wordt hier namelijk sneller dronken van. Kortom, bestel voortaan liever een gin-tonic en laat dat glas rode wijn maar staan.

Na het drinken

Zorg dat je na het avondje uit een goede nachtrust krijgt, zo kan je lichaam zich weer herstellen. Als het goed is word je wakker met minder nadorst dan normaal, maar ook in de ochtend doe je er goed aan om flink wat water te drinken. Zo kun je het vocht in je lichaam weer aanvullen.

Als je eenmaal je eerste hap eten naar binnen kunt krijgen, kun je dit het beste doen met een maaltijd die koolhydraten en eiwitten bevat. Alles wat veel zout, vet of suiker bevat kun je beter vermijden. Een gebakken ei is een goede optie, omdat in eieren antioxidanten zitten die de alcohol afbreken. Havermout helpt ook om de zuren in je lichaam te neutraliseren, en het bevat veel essentiële voedingsstoffen.

Natuurlijk zijn er ook een paar dingen die je absoluut niet moet eten of drinken. Er wordt wel eens beweerd dat je een kater het best kunt bestrijden met nog meer alcohol, maar dit is natuurlijk niet waar. Zure sappen, zoals sinaasappelsap kun je ook beter laten staan. De zuren die hierin zitten kunnen je maag nog meer irriteren. Alhoewel je in de ochtend misschien zin hebt in een vette hap, kun je dit beter laten staan. Vet voedsel is, door het frituren of bakken ervan, ook geen pretje voor je maag.

Lees ook

Een avondje borrelen? Zo ben jij de kater te slim af

Science says: vrouwen hebben meer last van katers dan mannen

Een avondje borrelen? Zo ben jij de kater te slim af

Breakfast pizza, het perfecte kater ontbijtje!

Een avondje borrelen? Zo ben jij de kater te slim af

Is het goed voor je lichaam om te sporten met een kater?