Blue zones zijn plekken op de wereld waar een groot percentage van de bevolking, in goede gezondheid, honderd jaar en ouder worden. Dus zonder medicijnen, invaliditeit en andere vervelende kwalen. Er zijn over de hele wereld vijf van dit soort plekken.

Op deze plekken is het normaal als iemand van in de 80 nog volop aan het werk is en niemand zal er gek van opkijken als jij op je verjaardag honderd kaarsjes uit mag blazen. Waar zijn deze plekken? Wat hebben ze met elkaar gemeen en wat kunnen we van ze leren? Hopelijk kunnen we daar iets van opsteken zodat wij ook in goede gezondheid oud mogen worden.

Nicoya Peninsula (Costa Rica)

Blue zones zijn dus een benaming voor regio’s in de wereld met de oudste bevolking. Momenteel zijn er vijf plekken op onze aarde die tellen als Blue zone:

  1. Icaria (Griekenland)
  2. Loma Linda (Californie)
  3. Nicoya Peninsula (Costa Rica)
  4. Okinawa (Japan)
  5. Sardinie (Italie)

Uit onderzoek blijkt, dat je genen maar voor 20 tot 30 % bepalen hoe oud je wordt. Invloeden van buitenaf, zoals je dieet en levensstijl spelen dus een grote rol bij het bepalen van je levensduur. Wat hebben deze plekken dan met elkaar gemeen? Waarom word de bevolking er zo gezond oud?

Plantaardig dieet

Wat al deze regio’s met elkaar gemeen hebben, is dat de bevolking er voornamelijk een plantaardig dieet volgt. Ze zijn niet helemaal vegetarisch, maar eten waarschijnlijk rond de vijf keer per maand vlees. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het vermijden van vlees de kans op hartziekten en kanker aanzienlijk vermindert. Baseer je dieet, net zoals in de blauwe zones, dus vooral op groenten, peulvruchten, volkoren granen en noten.

Sociaal en actief

De bevolking van deze gebieden is zeer actief. Maar niet omdat ze dagelijks in de sportschool te vinden zijn. Ze bewegen functioneel, je ziet ze dus regelmatig tuinieren, klusjes uitvoeren en bijvoorbeeld dansen. Ook werken ze er door tot hoge leeftijd. Als ze een hoge leeftijd hebben zijn ze ook nog sociaal en maatschappelijk betrokken. Zo passen ze bijvoorbeeld op hun kleinkinderen of doen ze vrijwilligerswerk. Deze betrokkenheid zorgt ervoor dat hun hersenen en lichaam minder snel verouderen. Daarnaast zorgt het feit dat ze veel sociale contacten hebben ervoor dat ze lekkerder in hun vel zitten en gelukkiger zijn. Ook dat is belangrijk voor een goede gezondheid!

Naast het dieet, actieve levensstijl en sociale betrokkenheid zijn er nog meer overeenkomsten te vinden.

  1. Er is weinig stress: de bevolking heeft dagelijks genoeg tijd om hun eigen groente te verbouwen, een dutje te doen en rustig een praatje te maken met de buurman
  2. Ze drinken matige hoeveelheden alcohol. Als ze alcohol drinken is het bijvoorbeeld wijn, wat veel antioxidanten bevat en  dus juist weer bijdraagt aan een lange levensduur!
  3. Het leven van de Blue zones bewoners speelt zich voor het grootste gedeelte buiten af. Ze krijgen dus veel frisse lucht en zon, waardoor ze volop profiteren van de werking van vitamine D.

Het leven van de mensen in de Blue zones klinkt ons niet verkeerd! Hopelijk kunnen wij een paar van deze lessen meenemen zodat we ook gezond én gelukkig oud worden.

Ook lezen: tips voor een gezonde lifestyle.