Bij CrossFit combineer je verschillende vormen van sport, zoals gewichtheffen, gymnastiek en atletiek. Je doet deze sport vaak in groepen en onder begeleiding van een trainer, hoewel dat niet per se nodig is. CrossFit heeft een heel aantal voor- en nadelen, maar een voordeel is dat je niet je eigen work-outs hoeft te bedenken. Er is namelijk een Work-out of the Day. 

Wat is de Work-out of the Day?

Elke dag komt er op CrossFit.com een Workout of the Day, ook wel WOD genoemd, online. Die kun je in een groep doen, maar vaak ook gewoon thuis. Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen wanneer er gewichten gebruikt moeten worden. De work-outs zijn vrijwel altijd te schalen naar het niveau van de sporter. Ben je een beginner, dan is je work-out minder heftig dan die van een ervaren Crossfitter.

Meestal bestaat een WOD uit maar een paar oefeningen. Toch kan het nog erg zwaar zijn. De bedoeling is namelijk meestal dat je je volledig inzet en echt alles eruit haalt wat in het vat zit. Soms moet je ook voor of na je work-out nog een buy-in of buy-out doen. Dan kan bijvoorbeeld een stukje rennen of roeien zijn.

crossfit wod workout sporten

Verschillende soorten WOD

Er zijn verschillende varianten van de Work-out of the Day.

1. AMRAP

As Many Rounds As Possible, oftewel zoveel mogelijk rondes binnen een bepaalde tijd. Je doet de oefeningen allemaal achter elkaar en herhaalt de ronde tot de tijd om is.

2. EMOM

Every Minute on the Minute. Hierbij heb je een minuut om een bepaalde hoeveelheid herhalingen te doen. Heb je tijd over? Dan kun je even rusten. Wanneer de minuut voorbij is, doe je de ronde opnieuw.

3. 21-15-9

Deze getallen geven het aantal herhalingen per ronde aan. Er zijn drie rondes: een van 21 herhalingen, een van 15 herhaling en een van 9 herhalingen.

4. For time

Wanneer er staat dat de WOD ‘for time’ is, betekent dat dat je hem zo snel mogelijk moeit uitvoeren. Natuurlijk wel op de goede manier, om blessures te voorkomen.

5. Tabata

Bij de Tabata methode lever je 20 seconden maximaale inspanning en daarna 10 seconden rust. Tabatha wordt ook wel gebruikt bij HIIT.