Iedereen weet dat groenten gezond zijn. Maar er is altijd baas boven baas. Wat zijn nu de gezondste groenten, en waarom zijn juist deze soorten zo gezond? Wij hebben het voor je uitgezocht. Lees hier welke gezonde groenten absoluut op jouw boodschappenlijstje moeten staan.

Waterkers

Deze kleine groene vriend lijkt met zijn peperige smaak een beetje op rucola. Het zit vol met antioxidanten en vitamine A, C en K. Wissel dus eens af tussen rucola en waterkers als je een bite aan je salade of sandwich wil geven.

Broccoli

Deze bron van plantaardige chemicaliën en vitamine C en K is heerlijk in pasta’s, wolgerechten en zelfs in salade. Om de meeste gezonde voedingsstoffen te behouden kun je het de broccoli het best stomen.

Asperges

plaattaart met asperge
zokanhetook

De zoete smaak van asperges wordt veroorzaakt door de hoeveelheid foliumzuur die deze groente bevat. Dit reguleert onder andere je bloeddruk. Wij zijn fan van deze groene stengels. Een van onze favoriete recepten met asperges is deze plaattaart. Proef zelf hoe lekker en gezond samen gaan!

Microgroenten

Hè? Wat? Een nieuw soort superfood ofzo? Nee hoor, dit zijn groenten die jij gewoon al kent maar dan klein gesneden of vermalen. Ze liggen in het koelvak bij de voorverpakte gesneden groente in je favoriete supermarkt. Microversies van de radijs en boerenkool zijn dan wel kleingesneden maar bevatten nog steeds evenveel vitaminen. Gooi eens een handje door je salade of als garnering voor je soep en voilà: weer wat extra vitamine C en E toegevoegd.

Spinazie

smoothie bowl met kiwi en spinazie
iStock

Een echte pokergroente. ‘Van spinazie wordt je groot en sterk’ hebben we allemaal wel eens gehoord in deze kindertijd. Dit komt omdat deze groente veel ijzer bevat. Een flinke dosis spinazie per dag kan zelfs de kans op diabetes type 2 doen afnemen. Je kunt spinazie natuurlijk in warme gerechten of salades gebruiken maar bijvoorbeeld ook in smoothies zoals deze smoothie bowl met kiwi en spinazie!