Alles vers is natuurlijk heerlijk, maar het heeft soms ook zijn nadelen. Daarom stappen sommige mensen (gedeeltelijk) over op diepvriesgroente of vriezen ze hun eigen groenten in. En die zijn vaak ook nog eens goedkoper. Er wordt alleen nog wel eens over gezegd dat het ongezond is, want al de vitamines zouden verloren gaan. Maar is dat nu eigenlijk wel zo?

Zijn diepvriesgroenten minder gezond dan verse groentes?

Diepvriesgroenten hebben dus hun voordelen vergeleken met verse groente. Je kunt ze uit de vriezer halen wanneer je ze nodig hebt en ontdooien. Meestal hoef je ze dan alleen nog een paar minuutjes te koken. Het risico dat je ze weg moet gooien omdat ze te lang in de kast of koelkast hebben gelegen wordt ook een stuk kleiner. Maar vaak wordt er gezegd dat groente en fruit uit de diepvries niet gezond is omdat er minder vitamines, vezels en antioxidanten in zitten door het bevriezen. Dat is niet helemaal waar. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat groenten uit de diepvries niet minder gezond zijn dan verse groenten. Sterker nog, bevroren groenten zijn soms zelfs gezonder dan verse groenten voordat je ze bevriest. Maar hoe komt dat eigenlijk?

bevroren groente fruit gezond ongezond

Soms zijn diepvriesgroenten gezonder

Je verse groenten en fruit kunnen eigenlijk op elk moment vitaminen en oxidanten kwijtraken vanaf het moment dat ze geoogst zijn totdat je ze eet. Daarom worden diepvriesgroenten juist zo snel mogelijk al bevroren, waardoor je dat probleem niet hebt. Het zorgt er namelijk voor dat het afbraakproces van de stoffen gestopt wordt. Onderzoek toonde aan dat in veel gevallen het bevroren groente en fruit juist meer vitaminen en oxidanten bevatte dan een verse variant nadat het al een paar dagen in de koelkast lag. Vitamine C is een voorbeeld van een stof die in bevroren fruit gelijk of zelfs meer aanwezig is dan in vers fruit. Bijvoorbeeld bij aardbeien en blauwe bessen en bij groenten als wortels en sperziebonen.

Eigenlijk zijn groentes uit de diepvries dus helemaal niet zoveel slechter dan de verse variant. Het is alleen natuurlijk wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het alleen om groente en fruit op zich gaat. Die lekkere spinazie à la crème is dus juist niet gezonder dan verse spinazie. Ook zorgt koken dat er vitamines en antioxidanten verloren gaan aan het water. Daarom is bakken of wokken een betere optie. Hoe dan ook kun je diepvriesgroenten niet zomaar opzij zetten als ‘ongezond’. Dat valt dus best wel mee!