Je positieve eigenschappen leren waarderen. Iedereen heeft ze en het is belangrijk om daar ook af en toe bij stil te staan. Het is makkelijk om snel naar de minpuntjes te kijken. Waar ben ik minder goed in? Probeer jezelf niet in die negatieve spiraal te praten. De vorige keer schreef ik al over de eigenschap creativiteit.

In deze serie vertel ik over mijn eigen eigenschappen en deze week heb ik het over inlevingsvermogen

Empathisch vermogen, wat betekent dat eigenlijk?

Intens meeleven, je verplaatsen in de gevoelens van een ander. Sommige mensen hebben deze eigenschap sterk ontwikkeld en andere iets minder. Toch kan het in het dagelijks leven goed van pas komen, alleen let wel op dat je niet te empatisch bent want dan kan je de emoties van anderen niet gemakkelijk loslaten. Mensen die een sterk inlevingsvermogen hebben kunnen goed luisteren naar de ander en proberen het ook zo volledig mogelijk te begrijpen.

Tips om empatisch vermogen te ontwikkelen

  1. Luister naar de ander, ga niet meteen je eigen mening of advies geven. Laat de ander uitpraten om zo een goed beeld te krijgen van de situatie.
  2. Verplaats je in de ander, wat zou jij doen?
  3. Wees geïnteresseerd, focus op wat hij of zij te zeggen heeft. Op dat moment is afgeleid zijn niet erg handig.
  4. Geef een complimentje en blijf positief, ga niet mee in die negativiteit. Zeg bijvoorbeeld komt wel goed of we bedenken samen een oplossing, in plaats van hier kom je nooit meer uit, dit is ernstig.

De minpuntjes van empathie

  1. Alle emoties van andere slurp jij naar binnen, jezelf afsluiten is lastig
  2. De kans op angst gevoelens, depressie en vermoeidheid is aanwezig. Je moet alle emoties kunnen verwerken ook de negatieve en hier kan je misschien wat langer mee zitten dan andere

Empatisch vermogen is een positieve eigenschap, alleen mensen die dit goed ontwikkeld hebben moeten extra letten op het beheersen van zijn of haar emoties.

Wat betekent dit voor mij?

Mijn empatisch vermogen is sterk ontwikkeld. Ik voel de emoties van andere snel aan en ik voel ook of de sfeer in een ruimte wel oké is. Ik wil graag mensen verder helpen als ze ergens mee zitten. Daarentegen moet ik ook oppassen dat ik niet te lang met de emoties van andere mensen zit. Proberen het los te laten is lastig, maar na heel vaak oefenen gaat het makkelijker. Ik ben blij dat ik deze positieve eigenschap heb, omdat ik dan ook intens kan genieten van kleine geluksmomentjes.

Lees ook

Waardeer je eigen eigenschappen #4 Inlevingsvermogen

Durf fouten te maken: daar leer je alleen maar van

Waardeer je eigen eigenschappen #4 Inlevingsvermogen

Piekeren: waarom doen wij dat eigenlijk?