Fouten maken vinden de meeste mensen vervelend. Dat is het natuurlijk ook, alleen juist door fouten te maken leer je succesvol te zijn. Door regelmatig te evalueren over hoe het gaat, bijvoorbeeld op je werk, dan blijf je scherp. Blijf gefocust op het einddoel, maar herinner jezelf dat het goed is om in kleine stapjes naar het doel toe te werken. Als er onderweg een foutje gemaakt wordt of je komt een hobbel tegen, dan is er geen man over boord. Herstel de fout of probeer naar een oplossing te zoeken.

1. Denk niet meteen aan het einddoel

Tussen het begin en het einddoel zitten heel veel kleine stapjes. Juist in dit proces mag je fouten maken en wees niet bang om een andere richting op te gaan.

2. Geef niet op

Als je een fout maakt geef dan niet meteen op. Blijf ondanks de fout positief en denk aan ‘Wat kan ik hieruit leren, om dichterbij mijn doel te komen’. Misschien is het makkelijk om te zeggen ‘Ik stop ermee, dit helpt niet om te groeien’. Daarom is het belangrijk om door te gaan.

Door fouten te durven maken, groei je

3. Probeer van alles uit

Soms kan het zijn dat je niet helemaal blij bent met de keuze die je gemaakt hebt. Leer daar juist van en probeer verschillende dingen uit. Dit kan op werkgebied, sport of hobby’s zijn. Blijf jezelf ontwikkelen!

Wat kan een valkuil zijn?

Perfectionisme en te streng zijn voor jezelf. Altijd alles perfect willen doen is onmogelijk, iemand die perfectionistisch is houdt er niet van om fouten te maken, anders hebben ze het idee dat ze gefaald hebben. Verander de mindset naar het is niet erg om fouten te maken. Op die manier leg je minder druk op je schouders en dan is de paniek niet zo groot als er toch iets mis gaat.

Lees ook

Durf fouten te maken: daar leer je alleen maar van

We worden doodongelukkig door het streven naar perfectie

Durf fouten te maken: daar leer je alleen maar van

Deze 6 dingen maken jou leven alleen maar succesvoller!