Intermittent fasting, je hoort het overal. Iedereen kent wel iemand die zweert bij deze methode. De afgelopen jaren is het enorm in populariteit gestegen en veel mensen hebben dan ook succes gehad dankzij deze manier van dieten. Wat intermittent fasting precies inhoudt, hebben we jullie al eerder uitgelegd. Maar om het nog eens onder de loep te nemen lichten wij voor jullie de voor- en nadelen nog eens uit.


In het kort

Het idee van intermittent fasting is simpel: Je krijgt al je calorieën binnen in een bepaald tijdsbestek. Bijvoorbeeld tussen 12:00 en 18:00. De resterende uren van de dag eet je dan dus helemaal niets. Je lichaam krijgt zo de kans om te detoxen, maar vooral helpt het je om af te vallen.

Dit zal voor sommige van jullie klinken als iets heel gemakkelijks en voor de ander is het een enorme uitdaging. Ondanks dat veel mensen succes hebben bij deze methode, is het niet iets voor iedereen van ons. Wat is dan zo fijn aan intermittent fasting? En wat maakt het juist een stuk minder aantrekkelijk? Lees snel verder!


De voordelen

1.Gewichtsverlies

De voornaamste reden waarom mensen doen aan intermittent fasting is dat ze willen afvallen. Nu zorgt dit er in veel gevallen voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, blijkt onder andere uit dit onderzoek. Je krijgt namelijk een stuk minder calorieën binnen. Bovendien maakt intermittent fasting bepaalde horomonen aan die bijdragen aan gewichtsverlies.

2. Het werkt ontstekingsremmend

Wanneer je vast schakelt je lichaam autogafie. Dit is een gereguleerd proces in je lichaam waarbij beschadigde cellen worden gerepareerd en schoongemaakt. Het is dus balangrijk dat je lichaam tot dit proces komt om ziektes en ontstekingen te voorkomen.

3. Je krijgt meer focus

Net zoals in je lijf, zorgt autogafie er ook voor dat de cellen in je brein worden opgeruimd en schoongemaakt. Om deze reden merken mensen vaak dat ze dankzij intermittent fasting helderder kunnen nadenken.


De nadelen

1. Minder energie en misselijk in de ochtend

Als je gewend bent om je dag te beginnen met een stevig ontbijt voordat je gaat sporten of aan het werk gaat, is intermittent fasting misschien niet het dieet voor jou. Ook al zweren sommige mensen erbij dat het goed kan zijn om te sporten op een lege maag, daarover lees je hier meer.

2. Moeilijk te combineren met sociale verplichtingen

Plan je vaak gezellige etentje met vrienden en familie? Dan kan het wel eens lastig zijn om je aan de regels van intermittent fasting te houden. Wanneer iedereen ’s avonds nog een lekker glaasje wijn of borrelhapje neemt, zul jij dit moeten afslaan. Natuurlijk kun je dit overdag wel doen, maar vaak zijn deze momenten met vrienden en familie toch vaak ’s avonds.

3. Hoofdpijn

Als je gewend bent de hele dag door te eten, kun je last krijgen van hoofdpijn wanneer je in eens een lege maag hebt. Gelukkig kun je dit wel voorkomen door veel water te drinken.