Is het verstandig om te sporten op een lege maag? Dat ligt er maar net aan. Vaak wordt beweerd dat het verstandig is om meteen ’s ochtends voor je ontbijt een workout te doen. Dit zou helpen met afvallen. Sporten meteen na het eten zorgt dan weer voor meer energie en zorgt ervoor dat je beter presteert. Wat is dan precies beter en wat zijn de voor – en nadelen? Lees snel verder om hier achter te komen!


Helpt trainen op een lege maag je met afvallen?

Trainen op een lege maag wordt ook wel fasted cardio genoemd. De bewering is, dat wanneer je sport op een lege maag, je lichaam zich voedt met reeds opgeslagen vet en koolhydraten om energie te krijgen. Normaal gesproken doet het dit met eten dat je recent hebt gegeten. Dit zorgt er voor dat je sneller vet verbrandt. Het nadeel is alleen dat wanneer je traint op een lege maag, je lichaam eiwitten in je lichaam gebruikt als brandstof. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder eiwitten heeft, wat je nodig hebt om je spieren te herstellen van een workout. Daarnaast betekent het niet perse dat je meer calorieën verbrandt wanneer je je lichaamsvet als brandstof gebruikt voor je workout. Dit is wel precies wat je nodig hebt om af te vallen.

Is trainen op een lege maag veilig?

Ondanks het feit dat er sommige onderzoeken zijn die aanduiden dat het goed is om te trainen op een lege maag, is het niet ideaal. Als je niet eet voor het sporten, zal je belangrijke energiebronnen in je lichaam verbranden en minder uithoudingsvermogen hebben.  Ook zal een lage bloedsuikerspiegel er voor zorgen dat je licht in je hoofd, duizelig of misselijk wordt. Ook is het mogelijk dat je lichaam gewend raakt aan het gebruiken van lichaamsvet als energiebron, waardoor het meer vet zal gaan opslaan.

Kun je nu beter voor of na je workout eten?

Dat ligt een beetje aan de soort activiteit die je gaat doen. Voor een lichte of low-impact workout, zoals wandelen of lichte yoga, is het misschien niet nodig om van te voren te eten. Maar als je een workout wil doen waarbij je veel kracht en energie nodig hebt is het beter om wel van te voren te eten. Al helemaal als je van plan bent om langer dan een uur te sporten. Ook is het soms nodig om tijdens je workout te eten, om er voor te zorgen dat je genoeg energie blijft houden. Als je er voor kiest om voor je workout te eten, doe het dan 2 tot 3 uur voor je gaat sporten. Als je niet genoeg tijd hebt eet dan snel een energiereep of een stuk fruit.

Wat kun je het beste eten?

Om optimaal te presteren is het belangrijk dat je een gebalanceerd en gezond dieet volgt.

  1. Natuurlijk, onbewerkt en voedzaam voedsel.
  2. Gezonde koolhydraten als fruit, groente, granen en peulvruchten.
  3. Gezonde vetten als olijfolie, avocado en kokosolie.
  4. Noten, zaden en pitten om genoeg ijzer binnen te krijgen.
  5. Belangrijk is dat je ook altijd gehydrateerd blijft. Drink dus voor, tijdens en na je workout voldoende water.

Bovendien moet je lichaam ook altijd herstellen van een workout. Bepaalde etenswaren kunnen je helpen dit sneller te doen. Eet voedsel dat rijk is aan koolhydraten, eiwitten en vezels binnen 30 minuten tot 2 uur na je workout.