Kurkuma ken je misschien als een kruid dat je gebruikt in Aziatische curry’s. Hiervoor gebruik je de gemalen variant. Dit kruid wordt ook wel Indiase geelwortel of tumeriek genoemd. Het lijkt qua structuur een beetje op gember, het zijn namelijk ook harde stronkjes. Tegenwoordig wordt het tot de superfoods gerekend vanwege alle gezondheidsvoordelen van kurkuma, wij zetten ze hier voor je op een rijtje!

Curcimine

Curcumine is de werkzame stof in kurkuma. Er zit ongeveer 3% curcimine in kurkuma poeder. Deze krachtige anti-oxidant helpt onder andere tegen:

  • huidveroudering door zonlicht
  • het vormen van vetweefsel
  • een opgeblazen gevoel
  • verstopping
  • stijfheid in gewrichten

Bovendien:

  • steunt het een goede werking van je nieren
  • kan het patiënten met diabetes type 2 helpen om hun bloedsuiker stabiel te houde

En er is zelf een onderzoek dat beweert dat kurkuma het meest veelbelovende middel is dat een medicijn tegen Alzheimer zou kunnen vormen.

Het wordt dan ook niet voor niets al duizenden jaren in de Indiase en Chinese geneeskunde gebruikt. Door al gezondheidsvoordelen van kurkuma wordt het kruid in de Indiase cultuur ook wel het ‘heilige poeder’ genoemd.

Het is echter lastig voor je lichaam om curcimine op te nemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je lichaam curminine 2000% beter opneemt wanneer je het combineert met zwarte peper. Iets om in je achterhoofd te houden als je van plan bent kurkuma aan je dieet toe te voegen.

Hoe kan ik hiervan profiteren?

Wil jij profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma? Wij hebben vele recepten op onze site staan waar kurkuma in is verwerkt. Zijn deze recepten niets voor jou dan kun je ervoor kiezen kurkuma supplementen te slikken.

Je kunt voor de hardcore versie gaan en je ochtend gelijk fris starten. Lees hier hoe je zonder sapcentrifuge een gember-kurkuma shot kan maken.

Deze vegan chocolate fudges krijgen een lekkere spice door kurkuma toe te voegen. 

Pas op

Slik je bloedverdunners? Dan wordt het helaas afgeraden om kurkuma in je dieet toe te voegen.