Puilt jouw kledingkast soms ook helemaal uit met kleding die je eigenlijk niet meer draagt? En heb je van die rommellaatjes met dit-komt-vast-ooit-nog-eens-van-pas spullen, terwijl we allebei weten die dag toch niet gaat komen? Dan is dit artikel voor jou. Want als jij door alle spullen het bos niet meer kan zien, is minimalisme daar om je voorgoed van je materialistische en mentale clutter te verdoen. 


Niet alleen voor de hardore hoarders onder ons, maar gewoon voor elk ander dat graag een overzichtelijker leven wilt, is minimalisme de ideale oplossing. Meer tijd, ruimte en geld. Het klinkt te goed om waar te zijn, maar dat is het niet. Eigenlijk is het hartstikke simpel. Het enige wat je namelijk hoeft te doen, is deze guide te volgen.

Wat minimalisme is en hoe het werkt

Minimalisme is een levensstijl die uitgaat van leven met zo min mogelijk. Zo min mogelijk kleding, spullen maar dus ook rommel. Hierdoor zou je niet alleen meer mentale rust hebben, ook waardeer je zo meer wat echt belangrijk is in het leven en houd je hier meer tijd voor over. Daarbij is het een perfecte manier om minder afval te produceren.

Stap 1. Inspiratie

Om jezelf eerst even te laten inspireren en je motivatie te boosten, kan je een goede Netflix docu kijken, bijvoorbeeld de documentaire Minimalism. Ook zijn er tal van podcasts en YouTube video’s waarin mensen getuigen hoe goed een minimalistische levensstijl voor hun werkt.

Stap 2. Ga door je spullen en analyseer

Kies elke keer één gedeelte wat je gaat aanpakken. Deel je spullen bijvoorbeeld op in categorieën als kleding, of boeken. Of ga van start in een bepaald deel in je huis. Begin bijvoorbeeld bij je bureau. De bedoeling is dat je eerst alles wat je hebt uitstalt, zodat visueel wordt wat en hoeveel je eigenlijk allemaal hebt. Leg alle spullen die je in en rondom je bureau vind op de grond. Vervolgens kan je door je spullen heen gaan, en een voor een beslissen of ze je nog gelukkig maken, of niet.

Stap 3. Declutter

Als je een item hebt waar je niet echt oprecht blij van wordt, of je bent niet van plan om het in een van de volgende dagen of weken te gebruiken, kan het weg. En wegdoen betekent niet per se dat je het meteen in de prullenbak hoeft te gooien. Geef het aan een vriendin, doneer het aan een goed doel of verkoop het. Hierbij moet je soms even leren loslaten, wat best moeilijk kan zijn. Maar juist daarom is het belangrijk om je gevoel van geluk en eigenwaarde los te koppelen van de spullen die je hebt.

Stap 4. Spullen zijn maar spullen

Wees je ervan bewust dat spullen, maar gewoon spullen zijn. Behalve echt sentimentele items, bijvoorbeeld een ketting van een dierbare, zijn veel spullen eigenlijk onnodig in je leven en je persoonlijke ruimte. En dit kan chaos geven. Je zult zien dat als je de spullen wegdoet, dat je uiteindelijk achterblijft met een opgelucht en opgeruimd gevoel.

Stap 5. Wordt bewust van wat echt belangrijk is

Niet alleen wordt je je zo bewuster van wat je echt leuk en belangrijk vind in het leven. Ook je perspectief ten opzichte van materialistische spullen wordt refreshed. Het doel van minimalisme is uiteindelijk dat je met minder onbelangrijke spullen, je meer kan focussen op de belangrijke dingen van het leven. Hobby’s, in de natuur zijn, met familie zijn, reizen, leuke dingen doen met vrienden. In plaats van dat je doel is om een bepaalde auto te hebben of dat ene paar hakken, kan je ook de focus leggen op het creëren van goede relaties, of een passie ontwikkelen waar je echt voldoening uit kan halen.

Stap 6. Maak afspraken met jezelf over consumptie

Een belangrijk punt in minimalisme is consumptie. Want je kan alles wel spic en span opruimen, maar als je je leeggehaalde garderobe verder gaat aanvullen met nieuwe kleding, schiet je natuurlijk niet echt op. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar hoe, wat en waar je koopt. Maak met jezelf bijvoorbeeld de afspraak dat je alleen iets koopt als je dit echt vaak gaat gebruiken. Kies, als je toch nieuwe spullen koopt, voor tweedehands spullen, of spullen en kleding van goede kwaliteit, zodat het langer meegaat.