Een minimalistisch leven om te zorgen voor meer rust in je hoofd. Dit is een fijne ondersteuning wanneer je het allemaal even niet meer ziet zitten. Je hebt continue chaos in je hoofd en tegelijkertijd loop je er ook nog eens letterlijk en figuurlijk tegenaan (in huis). Te veel spullen om je heen is niet goed als je graag wat meer rust wilt, dus daar moet je dan ook beginnen. Maar heb jij juist last van psychische chaos? Streef naar minder met een grotere kwaliteit. Lees snel verder om te zien hoe je over kan gaan op een minimalistische levensstijl.

Wat betekent minimalisme?

Minimalisme wordt ook wel gezien als een gelukkig leven met weinig spullen. Door de jaren heen heb jij namelijk onwijs veel spullen verzameld. Soms tegen beter weten in want sommige spullen zijn simpelweg gewoon nutteloos. Dit soort spullen koop je in de meeste gevallen in een opwelling. Leven met minder spullen zou ons gelukkiger maken, het focust ons meer op het hoognodige en de dingen die wij écht van belang vinden.

Zo herken je of jij wel of niet minimalistisch leeft

Heb jij al snel de behoefte nadat je iets nieuws hebt gekocht, weer iets nieuws aan te schaffen? Ben jij in de meeste gevallen eerder bezig met wat jij niet hebt dan met wat je al in bezit hebt? Ben jij eigenlijk te weinig bezig met eigen geluk en juist te veel met het geluk wat jij uit spullen haalt? Wanneer jij op haast al deze punten ja als antwoord kunt geven dan is de kans groot dat jij niet minimalistisch leeft.

Een minimalistische levensstijl begint namelijk op het moment dat jij beslist niet gelukkiger te worden van extra spullen of extra gedane taken. Neem bijvoorbeeld kleding. Weer een extra jas of weer een nieuwe spijkerbroek. Dus wanneer jij hebt besloten te gaan voor een levensstijl waar jij geen grote waarde hecht aan spullen of geld, dan zal jij merken eerder tevreden te zijn.

Op weg naar een groter gevoel van vrijheid 

Je gaat meer vrijheid ervaren met minder spullen of geld. Sterker nog je zal zien dat jij meer geld overhoudt aan een minimalistische levensstijl. Hieronder worden een aantal tips gegeven om het overgaan op deze stijl van leven gemakkelijk te maken.

1 Minder hechten aan spullen

Het is van belang dat jij niet bij elk product in huis de voors -en tegens gaat afwegen om het te bewaren. Dit maakt het alleen maar moeilijker voor jezelf. Heb jij dus chaos in het hoofd omdat er zoveel ‘troep’ om je heen staat? Kies er dan ook gewoon voor om onnodige spullen weg te gooien. Wees daarbij niet bang afstand te doen. In de meeste gevallen kijk je er namelijk nooit naar om en dus mis je het ook niet wanneer het weg is. Maar nu hoor ik je denken, waar ga ik met alle spullen naartoe? Onze tip hiervoor is door spullen die niet veel waarde in geld hebben weg te geven. Gaat het juist om spullen die een hoge geldwaarde hebben? Verkoop het of schenk het aan een goed doel. Iets schenken aan een goed doel geeft ook nog eens het gevoel dat jij iets bijdraagt aan de maatschappij.

2 Behoud spullen die echt van belang zijn

Gooi juist niet de spullen of materialen weg die jij hard nodig hebt. Maar hoe weet ik wat ik wel of niet hard nodig heb? Je onderscheidt dit door te zorgen dat je het laat bij de basis. Neem bijvoorbeeld een bureau. Een opgeruimd bureau geeft wel degelijk rust in het hoofd. Je wordt zo minder afgeleid van alle spullen die binnen handbereik staan. Hier kan je bijvoorbeeld bepalen dat het hoogst noodzakelijke een pen, schrift, boek, laptop en plant is. Meer heb je in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig. Zo kan je ook de huiskamer, slaapkamer en keuken beoordelen.

3 Berg spullen op die je zo nu en dan wel nodig hebt

Je kan hierbij denken aan schaatsen, winterjassen wanneer het zomer is en hetzelfde geldt hier voor winterkleding. Berg het op in mooie boxen. Zo ligt het niet per se binnen handbereik maar wel uit het zicht en dit is precies de bedoeling. Het niet zien van overbodige spullen die op dat moment geen waarde hebben.

4 Kwaliteit is van belang

We moeten minder waarde hechten aan het feit dat veel materialen, spullen, geld of successen je beter maken. Hier minder waarde aan hechten en juist minimalistisch leven maakt jou bewust van het feit hoe belangrijk kwaliteit eigenlijk is. Wanneer jij kan leven met minder ga jij zeker zien hoe onnodig al die extra’s eigenlijk zijn. Jij gaat inzien dat het je onrust geeft en eigenlijk daardoor ongelukkig maakt. Kwaliteit staat daardoor bovenaan het wensenlijstje. Beter streep je bijvoorbeeld minder gedane taken van je wensenlijstje op een dag en haal je daardoor het onderste uit de kan. Kwaliteit boven kwantiteit geeft op een gegeven moment een geluksgevoel. Een gelukkige ervaring geeft automatisch rust in body and mind.

5 Je raakt snel gewend aan deze stijl van leven

Eenmaal gewend aan deze stijl van leven wil je niet meer anders. Dit komt allemaal omdat spullen of gedachtes in een ruimte jou niet meer in de weg staan. De kwaliteit van leven zal omhoog schieten maar ook het geld dat jij aan deze stijl van leven overhoudt valt niet tegen. Het zal ervoor zorgen dat jij bewustere keuzes maakt bij het uitgeven van geld. Je houdt geld over en steekt het, omdat jij liever in rustige ruimtes leeft, eerder in activiteiten zoals reizen of een etentje. Deze maken jou leven op deze manier psychologisch rijker.

Hopelijk overweeg jij enkele stappen toe te passen, het geeft namelijk zowel veel psychologische ruimte als werkelijke leefruimte. Bepaal je geluk niet door meer maar door minder met hogere kwaliteit.