Zou jij graag wat gezonder willen eten, maar eet je gedurende de week eigenlijk regelmatig een vette, ongezonde hap? Door vooraf een gezond weekmenu te maken, is de verleiding minder groot. Maar het kan best lastig zijn om voor een hele week voedzame maaltijden te verzinnen. Daarom vind je in dit artikel een aantal handige tips om een gezond en voedzaam weekmenu samen te stellen. 

Bekijk aanbiedingen voor inspiratie

Heb je weinig inspiratie voor het bedenken van lekkere gerechten met gezonde ingrediënten? Begin dan bij de aanbiedingen van jouw lokale supermarkt. Kan je bijvoorbeeld kipfilet met korting kopen, of zijn er veel smaakvolle groenten voor een lagere prijs verkrijgbaar? Vanuit deze producten kun je gerechten eromheen bedenken, zoals salade, curry of pasta. 

Begin bij de eiwitten

Een gezonde maaltijd bevat altijd eiwitten. Deze zijn goed voor je spieren en algehele fitheid. Producten die veel eiwitten bevatten zijn bijvoorbeeld vlees, vis of peulvruchten. Deze staan vaak centraal in een recept, waardoor dit een goed startpunt is voor het bedenken van een lekker gerecht. 

Je kunt hierna recepten opzoeken of lekkere groenten kiezen om ermee te combineren voor een klassiek AVG’tje. Door goed na te denken over wat je gaat maken, weet je dat je een maaltijd maakt die je écht lekker vindt en iets hebt om naar uit te kijken.

Eetwissel: volkoren producten

Lang niet iedereen weet dit, maar veel koolhydraatrijke producten, zoals rijst, wraps of pasta, hebben ook een vezelrijke of volkoren variant. Deze zijn over het algemeen veel voedzamer dan hetzelfde product met minder vezels. 

Maak dus een eetwissel en kies voor volkoren brood, wraps, couscous of pasta en kook liever zilvervliesrijst dan andere soorten. Je zult merken dat je er langer vol van zit na de maaltijd, waardoor je minder behoefte hebt om te snacken. Bovendien is het erg goed voor je stoelgang. 

Maaltijdboxen

Blijf je het lastig vinden om voldoende inspiratie te krijgen om iedere week opnieuw een gezond weekmenu samen te stellen? Dan kun je ook een paar dagen in de week gebruikmaken van maaltijdboxen. Hierbij kies je gerechten uit een selectie, wat de keuze makkelijker maakt. Vaak bevatten deze veel groente, maar let hier bij het uitkiezen voor de zekerheid goed op.

Af en toe wat lekkers moet kunnen

Maak je een verandering in je eetpatroon, zodat je meer voedzaam eten binnenkrijgt? Goed bezig! Je mag dan natuurlijk best af en toe wat lekkers nemen als je daar zin in hebt. Zie het als een beloning voor hoe gezond je bezig bent. Pas wel op dat je hiermee niet te soepel wordt en jezelf meerdere keren per dag beloont met wat ongezonds, want dat gaat ten koste van je gezonde nieuwe eetpatroon.

Zorgverzekering 2024: professionele hulp van een diëtist

Een diëtist kan helpen bij het maken van gezonde keuzes. Misschien vind je het moeilijk om in te schatten of iets wel gezond is, en grijp je te snel naar ongezonde opties. Een diëtist kijkt naar waar je in je voeding een verandering teweeg kan brengen. 

Check als je dit wilt wel even of je zorgverzekering hier dekking voor biedt. Vanuit de basisverzekering wordt namelijk 3 uur vergoed. Ga je meer uur naar een diëtist, dan heb je een aanvullende verzekering nodig die vergoeding biedt voor dieetadvies. Je kunt ook voor volgend jaar alvast je zorgverzekering vergelijken, zodat je zeker weet dat je dan zonder geldzorgen naar de diëtist kan.