HSP, of High Sensitive Person, is een ‘aandoening’ waar ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen aan lijdt. Dat betekent dat in een groep van tien mensen ongeveer twee HSP’s zullen zitten. Toch blijft een hoogsensitieve persoonlijkheid vaak onopgemerkt, zelfs door de HSP zelf. Vraag jij je soms af of jij ook een HSP bent? Aan de hand van deze elf statements kun jij erachter komen of dat het geval is!


Ben jij een HSP?

Ik vind het vaak lastig om rustig te blijven op drukke plaatsen.

Een drukke dag in de stad, daar doe je jou geen plezier mee. Rustig iets gaan drinken in een klein afgelegen cafeetje, met een fijne vriendin, daar zou je dan weer wel van kunnen genieten.

Ik vermijd conflictsituaties zoveel mogelijk.

De collega naast je heeft – misschien zonder het te merken – wat van z’n spullen op jouw deel van het bureau gezet. Ach, hij doet het niet expres en het lukt me wel zonder die extra ruimte, denk je dan. Maar eigenlijk ben je eerder bang dat ie over z’n rooie gaat als je er wat van zegt.

Soms neem ik, zonder het te merken of te willen, de gemoedstoestand van anderen over.

Nog voor je partner iets heeft vermeld over wat er misging op het werk, heb jij al het gevoel dat er vandaag van alles fout is gelopen.

Ik heb een sterk ontwikkelde intuïtie, en reken daar ook op.

Jij ruikt onraad nog voor het de kop op steekt.

Vaak vind ik het moeilijk om (sterke) emoties of gebeurtenissen te laten varen.

Je gaat in de trein per ongeluk op iemands trui zitten, en die persoon reageert wat ergerlijk. De rest van de dag speelt het scenario zich opnieuw en opnieuw af in je hoofd. Was je maar ergens anders gaan zitten, had je maar anders gereageerd, was je maar…

Ik voel me snel overweldigd.

Soms hoeft het niet eens echt druk te zijn en voel je je toch al overweldigd. Je kunt bijvoorbeeld niet de rechtstreekse trein nemen die je gewend bent, maar moet overstappen op een vervangende bus. Ellendig en stresserend voor jou, voor een ander? Niet zo.

Ik ben nogal perfectionistisch ingesteld en ben niet snel tevreden met wat ik doe.

Je legt de lat hoog voor jezelf – soms zelfs veel te hoog. En soms zo hoog dat je er maar gewoon niet aan begint.

Ik pieker veel, of toch vaker dan anderen.

Piekeren is een van de dingen die jij op je cv zet. Je twijfelt aan alles, en herkauwt elke beslissing – misschien zelfs nog wanneer de keuze al lang gemaakt is.

Ik kan enorm genieten van kleine dingen.

De eerste zonnestralen na een lange koude winter. Het gevoel van een hete kop thee in je verkleumde handen. De zachte vacht van je favoriete kat. De geur van een oud boek. Dat soort dingen, daar kun je heerlijk bij stilstaan en nog heerlijker van genieten.

In de natuur kan ik helemaal tot rust komen.

Een wandeling door het bos, een fietstocht door de hei of een picknick in een (rustig) park – je voelt je er helemaal ontspannen door.

Ik heb oog voor detail.

Heeft het meisje aan de balie (het meisje dat je misschien een keer per maand ziet) een nieuw kapsel? Jij hebt het meteen in de smiezen.

Conclusie

Kun jij je vinden in zes of meer van de bovenstaande statements? Dan zit de kans er dik in dat ook jij een HSP bent. Zie het nu niet meteen als een zwaard dat, aan een zijden draadje, boven je hoofd hangt. Je bent namelijk ab-so-luut niet alleen. Zoals we al zeiden lijdt zo’n 15 tot 20% van de mensen aan deze aandoening, dus abnormaal is het zeker niet. Er zitten zelfs een heleboel sterktes verscholen in je hoogsensitieve persoonlijkheid. Het is enkel aan jou om ze tot uiting te brengen! En die dingen waar je je aan ergert? Daar vind je zo een coping strategy voor.

Wie nog niet volledig is overtuigd, kan hier terecht voor een meer uitgebreide test.

Lees ook

HSP: ben jij er een? Doe de test!

Het zou je gebrek aan energie wel eens kunnen verklaren - Ben jij hoogsensitief?

HSP: ben jij er een? Doe de test!

Wat betekent het als je hooggevoelig bent?

HSP: ben jij er een? Doe de test!

Wat houdt de welbekende runner's high in?