Sommige mensen zijn intelligenter dan anderen en sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Hooggevoelige mensen staan (onbewust) extra open voor indrukken en prikkels. Wat voor anderen normaal is zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor een hooggevoelig iemand al snel te veel zijn. Hoe ga je daarmee om?

Wat betekent het als je hooggevoelig bent?


Overprikkeld

Als je je hooggevoeligheid niet goed beheerst, kan dit leiden tot veel klachten en nadelen. Als je namelijk teveel prikkels ontvangt en overprikkeld raakt, kan dit zorgen voor een hoop hinder. Voorbeelden kunnen dan bijvoorbeeld zijn vermoeidheid of een burn out. Als je overprikkeld raakt kan je ook gemakkelijker negatieve energie binnenkrijgen, waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden. Je kan dan vaak moeilijk inzicht in jezelf krijgen en dit doorbreken.

Positieve kant van HSP

Hooggevoeligheid hoeft niet altijd iets negatiefs te zijn, gebruik het ook als kracht! Je kan veel kwaliteiten ontwikkelen. En als je meer inzicht ontwikkelt in jouw kwaliteiten kan je je levenspatroon aanpassen, zodat je ook meer energie ervaart. Eigenlijk is hooggevoelig zijn gewoon een bijzondere gave die je voor jezelf en anderen kunt inzetten. Zie het niet als een zwakte, maar wees er dankbaar voor!

Wanneer je leert om je hooggevoeligheid te accepteren en te omarmen, kun je veel beter aarden in deze wereld. Het stellen van grenzen gaat veel gemakkelijker en je kunt je innerlijke kracht versterken. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de activiteiten die je onderneemt en de rustmomenten die je voor jezelf inplant. Als je dit op de juiste manier doet, zul je je prettiger voelen en kun je veel meer aan.

De mooie eigenschappen

Als je hooggevoelig bent breng je een aantal mooie eigenschappen met je mee. Je kunt je bijvoorbeeld heel goed verplaatsen in iemand anders. Er zijn maar weinig woorden nodig om iemand te begrijpen. Als je zelf  in balans bent, kun je ook beter omgaan met de verhalen van andere mensen om je heen.

Ook weet je als geen ander hoe belangrijk het is om te genieten van de dingen om je heen. Het is mooi dat je andere mensen dit ook kan leren. Hooggevoelige mensen zijn overigens een voorbeeld voor andere personen. Tenslotte ben je ook iemand die weet wat die wilt en hoe je daar wilt komen. Je dromen houden je levend.

Hoe ga je er mee om?

Blijf jezelf

Verschillen tussen mensen maken de wereld interessant, maar als je continu probeert te voldoen aan andermans verwachtingen maakt dat je geen leuker mens. Je wordt er eigenlijk alleen maar moe van en hebt uiteindelijk geen energie meer voor datgene waar je wel goed in bent. Dus blijf altijd bij jezelf en help jezelf eraan herinneren wat jij wilt!

Vermijd te veel prikkels

Sluit je ogen, ga even een stukje wandelen of neem even een pauze als het je allemaal te veel wordt. Beweeg regelmatig en zorg voor een ontspannen houding. Meditatie en voldoende rust helpt zeker voor een hooggevoelig persoon. Net zoals het luisteren naar rustige muziek.

Kies de juiste baan

HSP’ers hebben meer moeite met nachtdiensten, onregelmatige werktijden en lange werkdagen. Probeer daarom duidelijke afspraken te maken met je werkgever over een rustige werkplek en aangepaste werktijden. Wees alert op je prikkelniveau, dat voorkomt een burn out.


Lees ook:

Het zou je gebrek aan energie wel eens kunnen verklaren. Ben jij hoogsensitief?

Deze meditatie helpt je bij het accepteren en houden van jezelf!

3 Tips om de lat minder hoog te leggen voor jezelf