Het nemen van een ijsbad of een duik in de zee is hip. Dit komt mede door The Iceman Wim Hoff en doordat veel topsporters dit ook doen. Een ijsbad nemen na het sporten zou namelijk  het herstel versnellen en andere gezondheidsvoordelen hebben. Wil jij de uitdaging aangaan en een ijsbad nemen na het sporten? Lees hier of je dit moet doen of beter kan laten, en alles wat je er verder nog over moet weten. 

Het effect van kou

Een ijsbad nemen na het sporten is eigenlijk een extreme variant van een cooling down. Een ijsbad, ijspacks of cryotherapie kunnen zwellingen verminderen en ontstekingsprocessen tegengaan. Dit komt doordat je bloedvaten vernauwen en samentrekken. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en dit versnelt het spierherstel.

Het nemen van een ijsbad voor je spierherstel heeft alleen zin als je dit binnen een halfuur na een training doet. Neem een ijsbad van tien tot maximaal twintig minuten en zorg dat het water tussen de 10 en 16 graden is.

Passief tegenover actief herstel

Het nemen van een ijsbad na het sporten is een vorm van passief herstel. Dit betekent dat je je lichaam niet beweegt, maar wel een methode of actie uitvoert die je lichaam kan helpen bij het herstellen. Een ander voorbeeld van passief herstel is bijvoorbeeld het eten van eiwitten na een training. Actief herstel zijn manieren waarop je door beweging je lichaam laat herstellen. Dit is de cooling down Uit onderzoek is gebleken dat het nemen van een ijsbad geen extra voordelen heeft tegenover actief herstelwaar we het net al even over hadden. Denk hierbij aan een paar rondjes uitlopen, een eindje fietsen op laag tempo of wat dynamische rek en strek oefeningen.

Duursport tegenover krachttraining

Door het vernauwen van je bloedvaten worden afvalstoffen zoals melkzuur sneller afgevoerd. Dit is vooral voordelig voor duursporten omdat het hierbij belangrijk is dat je spieren snel weer minder stijf aanvoelen om soepel te kunnen bewegen. Maar hoe zit het dan met krachttrainingen? Kleine onderzoeken hebben uitgewezen dat een ijsbad nemen op lange termijn voor minder snel spierherstel en spiergroei zorgde dan een actieve vorm van herstel. De voordelen van het nemen van een koude plons na een flinke krachtsessie zijn dus nog niet bewezen.

Wim Hof

Wil je dit op de Wim Hof methode doen? Dan is het zeker interessant om je in te lezen in zijn methode. Er is van alles over zijn methode te vinden op het internet. Een belangrijk onderdeel van zijn manier van ijsbaden nemen zijn ademtechnieken. Probeer deze eerst uit terwijl je gewoon op de bank zit om te merken wat dit met je lichaam doet. Wim Hof helpt je er hoogstpersoonlijk doorheen.

Een ijsbad nemen na het sporten, doen of laten?

Het antwoord is genuanceerd. De een heeft er meer baat bij dan de ander, afhankelijk van de inspanning die je hebt geleverd. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat het nemen van een ijsbad niet meer impact heeft dan een placebo effect. Maar als het voor jou werkt dan werkt het toch? Wat maakt het uit of het placebo is of niet, tegen minder spierpijn ervaren zeggen wij zeker geen nee!

Uiteindelijk is een goede balans tussen training en rust voor ieder lichaam het allerbelangrijkst. Waar die balans precies ligt is natuurlijk voor iedereen anders maar begin met voldoende slaap en goede voeding. Ingrijpende methodes zoals een ijsbad nemen na het sporten kun je dan bewaren wanneer je zware inspanning kort na elkaar hebt of helemaal tot het gaatje bent gegaan.

Het is een hele uitdaging om jezelf te laten zakken in een ijskoud bad natuurlijk. Je kunt ook voor de wat mildere optie gaan en je douche een flink tandje kouder zetten. Lees hier waarom je volgens ons eigenlijk iedere dag een koude douche zou moeten nemen.