In het begin is het even wennen. Je stapt onder je douche en in plaats van de vertrouwde warme stralen, stort er een enorme hoeveelheid ijskoud water op je neer. Brrrr! Toch zijn er heel veel mensen die erbij zweren. We kennen allemaal Wim Hof, de enige echte iceman. Samen met hem zijn er duizenden ander mensen over de wereld die zweren bij een koude douche, een sprong in ijskoud water of zelfs een ijsbad!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wim Hof (@iceman_hof)

Volgens onder andere Wim Hof ga je je dus fantastisch voelen na het nemen van een koude douche of het zwemmen in ijskoud water. Naast dat het je een lekker gevoel geeft, heeft het schijnbaar ook heel veel voordelen voor je gezondheid! Wat zijn deze gezondheidsvoordelen nou precies?

Waarom zijn koude douches gezond?

1.Ze stimuleren je bloedcirculatie

Door het koude water daalt je lichaamstemperatuur. Hierdoor moet je lichaam harder werken om zichzelf op te warmen. Dat zorgt er dus voor dat je bloed sneller gaat stromen. Deze versnelde bloedcirculatie helpt onder andere om hart- en vaatziekten te voorkomen.

2. Het herstelt je spieren

Als je net een zware workout hebt gehad of een rondje hebt hardgelopen, zorgt een koude douche ervoor dat je vermoeide spieren verzachten. Zo herstellen ze zich sneller en voorkom je later spierpijn krijgt.

3.Het verlicht depressieve gevoelens

Wanneer je depressief bent of even niet lekker in je vel zit, helpt een koude douche je beter te voelen. Je maakt namelijk meteen stofjes als endorfine en adrenaline aan. Dit geeft je een oppeppend gevoel. Daarnaast worden je zenuwen even extreem geprikkeld en dat helpt enorm bij de depressieve klachten en neerslachtigheid.

4. Het laat je huid en haar stralen

Waar een hete douche alleen je huid en haar laat uitdrogen, zorgt een koude douche juist voor het tegenovergestelde. Koud water zorgt ervoor dat je poriƫn zich afsluiten, waardoor het de hydratatie beter vast blijft houden. Daarnaast zal je haar mooier glanzen, koud water voorkomt namelijk dat je haar droog en beschadigd raakt.

5. Je immuunsysteem krijgt een boost

Door je sprong onder de koude douche, wordt je bloed effectiever door je lijf gestroomd. Ook gaat je lichaam aan de slag zichzelf tegen de kou te beschermen. Hierdoor ben je over het algemeen sterker in het weren van ziektes, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Genoeg redenen om het eens te proberen wat ons betreft. Misschien gaat een sprong in dit ijskoude water in Noorwegen ons wat te ver. Laten we dus maar eens beginnen met een koude douche en dan zien we wel of wij ook ooit als een echte ice man door het leven kunnen gaan!