Meer dan ooit lijden we massaal aan keuzestress. Het aantal uiteenlopende carrières die nagestreefd kunnen worden, de enorme keuze aan studierichtingen en zelfs het gigantische aanbod aan supermarkten en supermarktartikelen maakt dat er vaker dan ooit gekozen moet worden. Enerzijds kan dit fijn zijn – de mogelijkheden zijn eindeloos – maar anderzijds brengt dit ook stress met zich mee. We beschikken over zoveel informatie om ons bij te staan in het kiezen dat we soms door het bos de bomen niet meer zien. En dit brengt ons wel eens in paniek.

Hoe herken je keuzestress?

Keuzestress gaat, net als andere varianten van stress, gepaard met de typische spanningssymptomen. Je hart klopt in je keel, je kunt niet in slaap komen en misschien krijg je geen hap door je keel. Maar keuzestress heeft één duidelijk uniek symptoom: het uitstellen van het maken van keuzes. Dit hoeft niet eens de keuze te zijn waar de stress uit voortkomt. Wie zijn keuzestress onderdrukt, zal merken dat ook het nemen van andere, simpelere beslissingen opeens veel stroever verloopt.

Wat kun je doen tegen keuzestress?

Het leven is keuzes maken, wordt weleens gezegd, en dat is helemaal waar. Zelfs ervoor kiezen om niets te doen, is een keuze. We nemen dus sowieso al constant beslissingen zonder daarbij stil te staan. Voor wie met keuzestress kampt, is dat helaas niet altijd evident. Dit is wat je kunt doen tegen keuzestress:

  1. Het is belangrijk te erkennen en te aanvaarden dat je keuzestress hebt. Die eerste stap lijkt misschien klein, maar is ontzettend belangrijk om de balans te kunnen herstellen.
  2. Gun jezelf de tijd om even niét aan mogelijke keuzes te denken. Doe iets waar je volledige aandacht bij betrokken is. Ga voor een ontspannende activiteit, zoals tekenen, knutselen, yoga, of lezen. Dit kan een dag, een week of slechts enkele uren duren: alles hangt af van het formaat en de impact van de keuze waar je zo gespannen over bent.
  3. Beëindig je ontspanningsperiode en wees duidelijk naar jezelf toe: je gaat weer keuzes maken. Maak een overzicht met de mogelijke voor- en nadelen van je opties. Neem dit serieus, want het gaat om een belangrijke keuze dus elk detail kan invloed hebben. De keuze die je maakt kun je op die manier goed aan jezelf verantwoorden wanneer achteraf weer twijfels krijgt: alles staat immers op papier en kan later geraadpleegd worden.
  4. Tip: Wees eerlijk naar jezelf en probeer even geen rekening te houden met factoren van buitenaf. De keuze is nu volledig aan jou!

Nog steeds gestresst?

Wie met enkel een overzicht niet tot een keuze kan komen, schakelt beter zijn netwerk in. Ga voor de persoon waarvan je weet dat die het meeste inzicht heeft in je te maken keuze. Bespreek het lijstje met de voor- en nadelen, en vraag of hij of zij nog aanvullingen of opmerkingen heeft. Misschien is wat jij als nadeel ziet wel eigenlijk een voordeel op lange termijn, of juist omgekeerd.

Nog niet tot een keuze gekomen? Zoek dan naar alternatieven. Misschien kan iemand anders in jouw plaats kiezen, of is er een nog niet verkende mogelijkheid die de andere opties overschaduwt. Neem het jezelf in ieder geval niet kwalijk – keuzes maken is soms nu eenmaal erg moeilijk!

Lees ook

Kun je niet kiezen? Eerste hulp bij keuzestress

Begin je dag voortaan positief met deze tips!

Kun je niet kiezen? Eerste hulp bij keuzestress

5 mindset boeken die jou helpen het beste uit jezelf te halen