Durf jij je weleens kwetsbaar op te stellen? Veel mensen hebben daar last van en vinden het moeilijk om kwetsbaarheid te tonen. Een mooi boek die daar op ingaat is: de kracht van kwetsbaarheid. Geschreven door Dr. Brené Brown. Zij besteedt aandacht aan wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme.
Dr. Brené Brown
Ze is professor aan de Universiteit van Houston en ook wel bekend van haar veelbekeken TedTalkxHouston. De TedTalk is meer dan 53 miljoen keer bekeken. Ze deed jarenlang onderzoek naar ‘vulnerability’, moed, authenticiteit en schaamte. Deze staan allemaal in verband met elkaar.
Over het boek: ‘de kracht van kwetsbaarheid’
In het boek moedigt Dr. Brown aan om perfectionisme aan de kant te zetten en in te ruilen voor kwetsbaarheid. Het omarmen ervan is belangrijk om uitdagingen aan te gaan in het leven. Zo vindt ze dat het de moeite waard is om risico’s te nemen zonder dat het succes ook daadwerkelijk op je staat te wachten. Dat weet ten slotte niemand van te voren, maar dit betekent niet dat je geen risico’s moet nemen waarbij je jezelf kwetsbaar opstelt.
Wat betekent het?
Kwetsbaarheid wordt vaak gezien als ‘zwakte’. Dit is mythe nummer 1 die het boek beschrijft. Kwetsbaarheid is namelijk niet goed of slecht. Het is niet per se een negatieve emotie, maar het is ook niet altijd een lichte, positieve ervaring. Eigenlijk vormt kwetsbaarheid de kern van al onze emoties en gevoelens. Voelen is hetzelfde als je kwetsbaar opstellen. Als je dus denkt dat kwetsbaarheid een zwakte is dan geloof je eigenlijk dat voelen hetzelfde is als een zwakte. Grote kans dat wanneer jij je het gevoel van kwetsbaarheid niet omarmt ook niet het kompas zult vinden die jou de weg wijst in het leven. Het onder stoelen of banken schuiven van dit gevoel is daarom niet verstandig.
Kwetsbaarheid betekent dat we ons als mens volledig bloot moeten stellen. Dit roept bij de meeste mensen onzekerheid op die gepaard gaat met een kwellend gevoel. Kwetsbaar zijn betekent ook dat we grotere emotionele risico’s nemen, maar toch betekent dit niet dat het nemen van risico’s, het trotseren van onzekerheden en het emotioneel blootgeven gelijkenis toont met zwakte.
“Kwetsbaarheid is de oorsprong van liefde, verbondenheid, geluk, moed, empathie en creativiteit. Het is de bron van hoop, medeleven, verantwoordelijkheid en authenticiteit”. Deze gedachtegang heb je nodig als je een doel scherper wilt krijgen en ook intenser wilt leven. Ja het is een feit dat je dan moet leren kiezen voor kwetsbaarheid.
Mensen hun persoonlijke ervaringen die een gevoel van kwetsbaarheid geven:
- Onpopulaire mening uiten;
- Hulp vragen;
- Nee zeggen;
- Verliefd worden;
- Iets nieuws proberen;
- Sporten in het openbaar waar iedereen je dus kan zien;
- Geloof hebben in iets;
- Toegeven dat je bang bent.
Daar komt omdenken om de hoek kijken!
Dit alles voelt toch niet als zwakte? Je moet het omdenken! Zou jij het zwak vinden als iemand ‘nee’ zegt tegen een aanbod waar hij of zij zich niet comfortabel bij voelt? Of klinkt het zwak als iemand toegeeft dat hij of zij ‘bang’ is voor een bepaalde stap in het leven? Nee toch? Dit toont alleen maar moed van die persoon en misschien ook wel van jou als je ‘nee’ zegt. Kwetsbaarheid toont hier eigenlijk de waarheid die men onder ogen komt. Het klopt dat het blootstellen van je gedachten en gevoelens zwak voelt, maar je kunt het ook zien als een soort kwelling die je nodig hebt om uiteindelijk groot en sterker te groeien. Het toont moed.
Hoe voelt het dan eigenlijk?
Volgens velen voelt het als:
- Je helemaal geven;
- Vrijheid;
- De controle loslaten;
- Angst;
- Vrije val;
- Klamme handen en bonkend hart;
- Een masker afnemer;
- Jezelf blootstellen.
Schild tegen kwetsbaarheid
Herken jij al of je jezelf altijd kwetsbaar hebt opstelt? Of gebruik je een schild en masker om die kwetsbaarheid niet te omarmen? Uit onderzoek van Dr. Brown blijkt dat het type mens dat ‘niets met kwetsbaarheid heeft’ zich aangevallen voelt wanneer een ander zich kwetsbaar opstelt. Ze zijn eerder geneigd om een ander aan te vallen en hem of haar een gevoel van schaamte te bezorgen. Mensen die niks met kwetsbaarheid te maken willen hebben vinden het lastig om de ander een bevestiging te geven dat ze juist moed tonen. Ze zien de moed die anderen tonen als een soort spiegel die een ongemakkelijk gevoel bezorgt. Dit houdt in dat ze in de spiegel kijken en angst voelen om die betrokkenheid te tonen, zelf creatief te zijn en ook bang zijn om zichzelf bloot te geven.
Al met al stel je kwetsbaar op
Stel je kwetsbaar op om het gevoel van moed te voelen en op persoonlijk vlak te groeien. Het maakt je alleen maar sterker! Ben jij bang wat anderen van je vinden als je jezelf blootstelt? Keep this in mind: “hatelijke opmerkingen zijn goedkoop, gemakkelijk en laf” en “ik ben goed zoals ik ben”. Dit zijn dan ook de twee levensmotto’s die Dr. Brown nastreeft. Het biedt je handvatten en een soort vangnet waardoor het kwetsbaar opstellen gemakkelijker zal gaan.
Nog veel meer van dit kan je allemaal lezen in het boek: De kracht van kwetsbaarheid.