Je bent in ieder geval niet alleen in deze. Of je vindt het heerlijk, of het smaakt naar een hap zeep. Ik zelf vind het heerlijk, door de curry of over de nacho’s; het liefst zo veel mogelijk! Laatst maakte ik deze overheerlijke rode linzen soep met citroen, en koriander was daarin een onmisbaar ingrediënt! Maar hoe komt het nou dat er toch veel mensen zijn die koriander echt niet zien zitten? Wij zochten het uit!

Onderzoek

Uit een onderzoek op de website van Flavour Journal werd een onderzoek gepubliceerd over de research naar hoe mensen koriander vinden smaken. Ruim 14.500 mensen gaven antwoord op de vraag of ze het naar zeep vonden smaken of niet. Ook werd er aan 11.500 mensen gevraagd of ze het überhaupt lekker vonden. Een opvallend resultaat was dat de mensen die het lekker vinden de smaak beschrijven als ‘fris’ en ‘citrus-achtig’, terwijl de mensen die er dus niet van houden de smaak omschreven als ‘zeepachtig’ of ‘schimmelig’.

Gen OR6A2

Het is genetisch bepaald of jij houdt van koriander of niet. Het is dus niet dat je het kunt ‘leren eten’, zoals dat wel het geval is bij veel andere voedingsstoffen. Je genen bepalen namelijk hoe het voor jou ruikt of smaakt. Citrus achtig? Of juist chemisch, met de smaak van zeep en schimmel? Het gen genaamd OR6A2 zorgt er voor dat wij bepaalde chemicaliën kunnen ruiken, een van die chemicaliën zit in koriander, maar ook in een middel tegen insecten..

Dit verklaart dus waarom de een van koriander houdt en de ander niet. Ben jij wel een liefhebber? Dan mis jij hoogstwaarschijnlijk dit gen, en daardoor ruik je de echte geur dus niet! Heb jij even geluk! De mensen die koriander dus haten, proven en ruiken dit dus wel!

Lees ook

Smaakt koriander voor jou naar zeepsop?

Onderzoek: Het drinken van wijn voor het slapen, helpt je afvallen!

Smaakt koriander voor jou naar zeepsop?

Waarom dagelijks mediteren zo goed voor je is!