We horen het natuurlijk niet graag, maar het is wederom bewezen dat sociale media toch echt een slechte invloed heeft op onze mentale gezondheid. Of tenminste, het stoppen met sociale media heeft een positief effect. En laten we wel wezen: met alles wat er in de wereld gebeurd en hoe makkelijk we dat binnenkrijgen via sociale media is dat eigenlijk ook wel te begrijpen.

Doomscrolling

Het wordt soms wel eens “doomscrolling” genoemd: eindeloos door je tijdlijn of nieuwssites blijven scrollen op zoek naar slecht nieuws. Zelfs wanneer dat ervoor zorgt dat je je alleen maar slechter gaat voelen. De algoritmes hebben dat ook nog eens en geven je alleen nog maar meer van dat soort content. Je komt terecht in een soort deprimerende spiraal van slecht nieuws op sociale media. De Universiteit van Bath deed onderzoek naar de invloed van een week zonder sociale media op je mentale gezondheid. De conclusie was dat dit zeker voordelen heeft.

depressie en angst door doomscrolling op sociale media

Een break nemen van sociale media

Voor het onderzoek namen ze 154 sociale media gebruikers tussen de leeftijden van 18 en 72. Die kwamen in één van de twee groepen terecht: de ene groep mocht doen wat ze wilden, de anderen mochten een week geen sociale media gebruiken. Aan het begin werden er vragen gesteld over depressie, angst en algehele (mentale) gezondheid.

Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers steeds de data van hun schermtijd laten zien. Het resultaat van het onderzoek? Na een week was er een vooruitgang te zien in de symptomen van angst en depressie bij hen die geen sociale media gebruikten. De deelnemers voelden zich ook over het algemeen beter. Nu is de grote vraag natuurlijk of het nemen van breaks van sociale media er ook op langere termijn voor kan zorgen dat je je beter voelt.  Daarvoor wil het team van de universiteit verder onderzoek doen.

Heb je het idee dat de dingen die je op sociale media een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid? Dan kan het goed zijn om een weekje weg te blijven bij Facebook, Twitter en Instagram.