Over het algemeen staat deze website vol met tips over gezond eten, sporten, yoga en andere onderwerpen die aansluiten bij een gezonde levensstijl. Ook al raken we daar nooit over uitgeschreven, willen we af en toe ook andere onderwerpen belichten. Naast de gezondheid van ons lichaam is onze mentale gezondheid namelijk ook heel belangrijk. Het is soms iets ingewikkelder om hier aan te werken, maar er zijn zeker manieren. Het lijkt altijd maar met iedereen goed te gaan, maar we weten allemaal dat dat niet bestaat. Iedereen heeft het wel eens moeilijk en zit wel eens niet lekker in zijn vel. Zit jij nu even in een dipje en kan je mentale gezondheid wel wat verbetering gebruiken? Lees dan verder voor vijf tips om hier aan te werken!


1.Maak contact met andere mensen

Goede en stabiele relaties zijn fundamenteel voor je mentale welzijn.  Ze helpen je namelijk door je het gevoel te geven er bij te horen. Ook geven ze je de mogelijkheid positieve ervaringen te delen en kunnen ze je steunen wanneer je het nodig hebt. Daarnaast is het nooit goed om maar met je eigen gedachten in je hoofd te blijven zitten. Vaak lijken veel dingen dan erger dan ze zijn, praat er met iemand over! Wie weet kan die gene je wel helpen relativeren en je gerust stellen.

Wat kun je doen:

 1. Maak tijd vrij om af en toe met je familie te zijn, spreek dus af en toe af om samen te eten.
 2. Spreek vaak genoeg met vrienden/kennissen af om wat leuks te doen.
 3. Ga langs bij een vriend/familie lid die er even door heen zit en het nodig heeft.
 4. Doe vrijwilligerswerk bij een school, sportclub of bied aan je oudere buren te helpen met klusjes.

2. Wees (fysiek) actief

Zo als we wel vaker op Freshhh schrijven, is het super goed voor je om actief te zijn en dus veel te bewegen. Niet alleen om een gezond en fit lichaam te hebben, het is ook essentieel voor een goede mentale gezondheid. Het geeft je namelijk meer zelfvertrouwen, het helpt je om je doelen te bereiken en het maakt bepaalde stofjes in je hoofd vrij die je van nature een beter gevoel geven!

Wat kun je doen:

 1. Fiets of loop naar je werk.
 2. Maak regelmatig een wandeling.
 3. Kijk of je in de buurt kan zwemmen, dansen of meld je aan voor een bootcamp in het park!
 4. Probeer een 10 minute workout op youtube

3. Leer nieuwe vaardigheden

Door je zelf nieuwe skills aan te leren krijg je meer zelfvertrouwen. Ook helpt het je te verbinden met anderen en zorgt het ervoor dat je leven meer betekenis krijgt. Ook als je geen tijd hebt of voor je gevoel alles al kan, zijn er nog steeds manieren waarop je iets nieuws kan leren.

Wat kun je doen:

 1. Ga aan de slag met leuke projecten in de keuken: leer je eigen zuurdesembrood te bakken of brouw je eigen kombucha.
 2. Probeer een nieuwe taak op je werk aan te nemen. Zoals het inwerken van nieuwe werknemers of het organiseren van andere activiteiten.
 3. Doe een ander leuk project binnen je huis of in je tuin, het internet staat vol met inspiratie!

4. Geef aan anderen

Door lief te zijn voor anderen en mensen te helpen die het nodig hebben, wordt je mentale gezondheid verbeterd. Je zal namelijk tevreden zijn met je zelf, de dankbaarheid van mensen geeft je een goed gevoel en je komt in contact met anderen.

Het kan al iets heel kleins zijn zoals een keer boodschappen doen voor je oude buurvrouw of je kan je aanmelden voor een groot vrijwilligersproject.

Wat kan je doen:

 1. Vraag mensen om je heen hoe het met ze gaat en luister écht.
 2. Geef aandacht aan mensen om je heen die het nodig hebben.
 3. Help iemand met een project waarvan je weet dat die het druk heeft.
 4. Lach naar mensen op straat.
 5. Maak contact met oudere mensen om je heen, vooral in deze tijd zijn ze vaak eenzaam en kunnen ze wel wat extra aandacht gebruiken.
 6. Bel af en toe eens met je oma of opa.

5. Leef in het hier en nu (mindfulness)

Door meer aandacht voor het huidige moment te hebben kun je je mentale gezondheid verbeteren. Hierbij hoort het dat je bewust bent van je gedachtes, gevoelens, je lichaam en de wereld om je heen. Dit bewustzijn wordt ook wel “mindfulness” genoemd. Mindfulness helpt je meer van het leven te genieten en je zelf beter te begrijpen.

Wat kun je doen:

 1. Doe regelmatig aan meditatie en daag je zelf uit met yoga.
 2. Doe je elektronische apparaten wat vaker weg, probeer eens een digitale detox.
 3. Probeer ook eens Tai chi een eeuwenoude vorm van meditatie waarin beweging centraal staat.

Ook lezen: 7 lifehacks voor een gelukkiger en gezonder leven.