Surfen in Nederland? Kan dat? Nou en of! Als je niet bang bent om het koude water te trotseren en wel tegen een buitje kan, zijn er in Nederland meer dan genoeg gave surfspots. Ons kikkerlandje staat weliswaar niet boven aan de lijst van beste landen om in de surfen, toch zijn er hier ook vaak genoeg goede omstandigheden om in te surfen. Voordat je in Nederland gaat surfen moet je je wel beseffen dat het inderdaad geen Hawaii of Bali is. We surfen hier in de Noordzee, dus bereid je voor op koude tenen! Maar met de juiste wetsuit en een portie geduld, kun je in Nederland prima een paar mooie golven pakken. Waar doe je dit dan het best? Wij hebben de 9 beste plekken om te surfen in Nederland voor jullie verzameld.


1. Scheveningen

Scheveningen
Afbeelding van Cor Gaasbeek via Pixabay

Een van de meest populaire plaatsen om in Nederland te surfen. Scheveningen moet op het lijstje staan van iedereen die het in Nederland een keer wil wagen. Met maar 20 minuten afstand van het centrum van het mooie Den Haag, is het makkelijk om er te komen. Ook zijn er naast surfen genoeg andere dingen te doen, dus ook na je surf sessie kun je je hier in de cafĂ©’s en strandtenten goed vermaken. Wel is surfen in Scheveningen iets meer een uitdaging dan sommige andere bestemmingen. Dus voor de iets gevorderde surfers is het de ideale plek. Ga je liever naar een iets minder drukke en populaire plek? Lees dan snel verder voor onze andere bestemmingen!

2. Domburg

Domburg
Afbeelding van Ralph Klein via Pixabay

Dit mooie plaatsje in Zeeland, is perfect voor iedereen die toeristische stranden wil vermijden. In de zomer kan het hier wel druk zijn, maar vergeleken met Scheveningen is het er een stuk rustiger.De stranden bij Domburg staan erom bekend dat ze sterke brekende golven hebben, die snel gaan en van meerdere richtingen komen. Let wel op de rijen strandpalen die je hier vindt in de branding.

Ook lezen: Dit is waarom jij moet leren surfen deze zomer

3. Zandvoort

Zandvoort
Afbeelding van Gabrielle van Brussel via Pixabay

Watersport fanaten uit het hele land trekken’s zomers naar Zandvoort vanwege de mooie goude stranden en het heldere water. Ook het prachtige duingebied met leuke surfcampings en strandtenten maken Zandvoort de perfecte surfbestemming. De zee kan hier soms wat kalmer zijn maar met goede wint kun je hier best wat mooie golven pakken.

4. Wijk aan zee

Vlakbij Amsterdam is Wijk aan zee favoriet bij veel Nederlandse surfers. Ondanks dat het er af en toe druk kan zijn, is het een aangename plek om te surfen. Je hebt er alles tot je beschikking, van surfscholen tot surfwinkels en genoeg mogelijkheden om te huren. Ook is Wijk aan zee perfect voor beginnende surfers, met een zachte zanderige bodem.

5. Texel

Texel
Afbeelding van Evgeni Tcherkasski via Pixabay

Dit waddeneiland behuist naast een prachtig natuurgebied ook het ideale surfstrand. Met wel 15 km aan onafgebroken kust heb je hier meer dan genoeg ruimte. Je kan in Texel stevige constante wind verwachten. De golven zijn er over het algemeen hoger dan op veel andere Nederlandse stranden. Deze omstandigheden maken Texel ook de ideale kitesurf en windsurf bestemming.