Goed nieuws voor iedereen die ’s ochtends nooit uit bed kan komen: je kan het leren! Kleine aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat jij voortaan wakker wordt met een beter humeur en meer energie.

1. Zet je alarm ver weg

Laten we een ding onder ogen zien: Als je niet nog een uur de tijd hebt om in bed te liggen, zal snoozen je niet helpen om minder moe te worden. Maar er is nog een reden waarom het beter is om meteen op te staan na het horen van die vervelende wekker. Als je voortaan op het zelfde tijd stip naar bed gaat en weer opstaat, zal je biologische klok gaan werken. Dan ben je ’s ochtends voortaan alerter en moe als je ’s avonds moet gaan slapen.

2. Laat daglicht binnen komen

Doe zodra je wakker wordt meteen je gordijnen open. Natuurlijk licht zet je hersenen aan het werk en ondersteunt je biologische klok. Als het buiten nog donker is, zet dan meteen je licht aan.

3. Maak je ochtend leuk

Om er voor te zorgen dat je sneller op staat, kan het werken om iets leuks te plannen. Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken, zoals het lezen van je favoriete krant, een smaakvol ontbijt of een ochtendwandeling. Je enthousiasme zal er meteen voor zorgen dat je je minder moe voelt.

4. Gun je zelf een oppepper

Een kopje koffie in de ochtend geeft een boost aan je serotonine en dopamine. Dit zorgt meteen voor een betere focus, humeur en meer energie. Drink je liever geen koffie? Probeer dan groene of zwarte thee, daar zitten naast caffeine ook nog eens vele andere gezonde stofjes in!

5. Zet het licht op tijd uit

Daglicht helpt je er in de ochtend bij om sneller wakker te worden, dit wil je dus niet in de avond! Zorg ervoor dat je op tijd je lampen uit zet en dat je niet te lang naar je beeldscherm kijkt. Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen je schermen uit te zetten. Al dat licht zorgt er voor dat je melatonine afneemt, dit is nou precies het hormoon dat je nodig hebt om in slaap te vallen!

Om ’s ochtends met een fijn gevoel op te staan is het dus heel belangrijk om een goede nachtrust te hebben. Lees ons artikel met 5 tips om je (slechte) nachtrust te verbeterenen onze tips voor een betere nachtrust door je slaapkamer anders in te delen.