We houden allemaal van lekker eten en lekker koken, maar waar de meesten van ons niet zo fan van zijn is het weggooien van eten. Wij hebben de privilege om zelf te kiezen wat we kunnen eten, terwijl veel mensen op de wereld deze keuze niet hebben. Daarom willen wij zo min mogelijk eten weggooien en voelen we ons soms al schuldig als er een half bord avondeten in de prullenbak wordt geschoven. Freshhh heeft een paar tips voor jou op een rijtje gezet over hoe je nou het beste voedselverspilling tegen kan gaan, oftewel: zero waste cooking.
Wat is Zero Waste Cooking?
Zero Waste Cooking betekent precies hetzelfde als hoe het klinkt. Het betekent in het Nederlands: Geen voedselverspilling. Waar wereldwijd meer dan ruim genoeg voedsel wordt geproduceerd om alle mondjes te voeren, lijden er nog steeds 1 op de 9 mensen aan een voedseltekort. Dat zijn 793 miljoen mensen die geen eten hebben en honger hebben. Van het voedsel wereldwijd wordt één derde weggegooid, dat is jaarlijks 1,3 ton aan eten. Dat kost de wereldeconomie 940 miljard euro per jaar. Iedereen heeft wel door dat dit om grote getallen gaat. Maar jij alleen kan al een verschil maken, geef het door, inspireer anderen.
Hoe kan ik minder voedsel verspillen?
Hoe vaak heb je wel niet dat je een product weggooit omdat het over datum is, en je niet wist wat je er mee aan moest? Het helpt al heel veel als je naar de supermarkt gaat met een boodschappenlijstje. Hierdoor ga je gerichter op zoek en koop je geen dingen die niet ‘nodig’ zijn. Plan vooruit en gooi niet lukraak dingen in je mandje. Dit helpt averechts en je kan al voorspellen dat de helft weggegooid wordt. Ook helpt het om een kliekjesdag te organiseren. Je eet dan de restjes van de afgelopen week op en hoeft ze niet weg te gooien. Veel producten of gerechten kun je makkelijk invriezen en later in de week weer opwarmen en opeten. Ken je de uitspraak Sharing is Caring? Dat is ook zo! Heb je een lekkere pan soep gemaakt, maar toch nét iets teveel gemaakt voor jezelf of je gezin? Geef het weg aan je buren, vrienden of je ouders. Zo wordt het niet weggegooid en krijg je misschien ook nog wel een complimentje over je kookkunsten!