Circu-watte? Een circulaire economie is een mooi woord voor kringloopeconomie. Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen op social media, of het woord tijdens een gesprek horen vallen. Wat houdt het nou eigenlijk in, en waarom is het juist nu zo belangrijk dat we dit weten? Je leest het allemaal hier.


Wat een circulaire economie is

Het concept is vrij simpel: recycle, recycle, recycle. En niet alleen flesjes of stukken stof. Elk product zou herbruikbaar moeten zijn. Daar gaat de circulaire economie van uit: producten moeten van grondstoffen gemaakt zijn zodat ze constant hergebruikt kunnen worden. Dit kan gebeuren door de materialen om te vormen en er ander soort, vaak natuurlijke, producten van te maken. Op deze manier worden er minder producten gemaakt die vaak niet goed afgebroken kunnen worden door het milieu en na één keer weggegooid worden. Juist organische stoffen zouden meer ingezet moeten worden. Een circulaire economie streeft dus naar een wereld zonder afval. En niet zonder reden.

Waarom we het juist nu nodig hebben

Anno 2020 krijgt het milieu en onze planeet steeds meer aandacht. En met goede reden. Niet alleen is de opwarming van de aarde een ding, ook worden er steeds meer producten geproduceerd en geconsumeerd. Hierdoor neemt ook de hoeveelheid afval toe, met alle gevolgen van dien. Zo zijn er veel materialen, zoals plastic, die de planeet en het dierenrijk vervuilen en bedreigen. Daarbij worden ook grondstoffen steeds schaarser, omdat er meer gebruik wordt gemaakt van deze grondstoffen, mede door een toenemende bevolking. Gelukkig kunnen we allemaal makkelijk een steentje bijdragen om dit zo veel mogelijk te beperken.

Hoe jij kan bijdragen

Ook al kan het misschien wat ingewikkeld klinken, in werkelijkheid is het best makkelijk om een circulaire economie te steunen. Je kunt namelijk al met een paar kleine aanpassingen heel wat bijdragen. Investeer bijvoorbeeld in herbruikbare items. Koop  een meeneembeker voor je koffie, gebruik bamboe rietjes in plaats van plastic rietjes en koop een stoffen of netten boodschappentasje. Ook kan je al veel doen door minder kleding en producten nieuw te kopen, en vaker voor een tweedehands of refurbished item gaan. Daarbij is het slim om je afval te scheiden, en voedselverspilling zo veel mogelijk te voorkomen. Zo maak je op een simpele manier al een positievere impact op de wereld.

Lees ook

Waarom we nu meer dan ooit een circulaire economie nodig hebben

Tips om voedselverspilling te voorkomen

Waarom we nu meer dan ooit een circulaire economie nodig hebben

Vijf simpele tips om duurzamer te leven

Waarom we nu meer dan ooit een circulaire economie nodig hebben

De invloed van het dagelijks gebruik van plastic op onze aarde