Krijg je ook wel eens een opmerking van iemand dat je er moe uit ziet? Of kijk je wel eens in de spiegel en blijf je je maar storen aan je wallen en die donkere kringen onder je ogen? Misschien is het wel het gevolg van een korte nacht, heb je veel alcohol gedronken of ga je door een periode van stress heen. Waar het ook door komt, een ding is zeker: je wil er van af. Is het mogelijk om er iets tegen te doen? En zo ja, hoe pak je het aan? Wij zochten het voor je uit!

Wat zijn donkere kringen en wallen?

Om hier antwoord op te geven is het belangrijk eerst kort te sluiten dat het om twee verschillende dingen gaat. Ga dus eerst bij je zelf na waar je precies last van hebt. Wallen en donkere kringen hebben allebei een andere oorzaak en uiten zich ook op een andere manier.

 1. Heb je last van donkere kringen? Dan heb je een dunne huid onder je ogen, waardoor je de bloedvaten door het huidoppervlak heen ziet. Dit zorgt ervoor dat er een blauwachtige kleur onder je ogen verschijnt. Alhoewel dit vaak genetisch bepaald is, zijn er ook veel andere factoren die er invloed op kunnen hebben.
 2. Heb je last van puffy eyes/wallen? Dan is er een hele andere oorzaak. Wallen zijn ophopingen van vocht onder je ogen, het uitpuilen van vet van je oogkas en soms komt er ook nog verslapping van de huid bij.

Wat veroorzaakt donkere kringen en hoe kom je er van af?

 1. De structuur van je botten: Sommige mensen hebben een hollere botstructuur, hierdoor liggen je ogen dieper in je oogkassen. Er valt dus een soort schaduw over de onderkant van je ogen, wat het donkerder maakt.
 2. Vermoeidheid: te weinig slaap, kan een oorzaak zijn van donkere kringen onder je ogen. Slaaptekort zorgt er namelijk voor dat je huid doffer en bleker wordt. Hierdoor zijn je bloedvaten zichtbaar, wat zorgt voor een donkere kleur.
 3.  Leeftijd: Ook ouder worden zorgt ervoor dat je huid dunner wordt. Dit heeft helaas ook als resultaat dat de bloedvaten onder je huid zichtbaarder worden.
 4. Roken en alcohol: Deze slechte leefgewoontes verslechten je bloedvaten, hierdoor kleuren je onderogen nog donkerder.
 5. Ook overmatig computergebruik, stress, eczeem en allergieën kunnen oorzaken zijn van donkere kringen onder de ogen. Ga je zelf dus na waar het bij jou vandaan komt zodat je mogelijk met een juiste oplossing kunt komen.

Wat is de oorzaak van wallen (puffy eyes) en hoe kom je hier van af?

 1. Te veel zout: door in grote hoeveelheden zout binnen te krijgen, loop je risico op ophopingen. Hierdoor  ontstaan uiteindelijk wallen onder je ogen
 2. Slaaptekort: net als bij donkere kringen, is te weinig slaap een oorzaak van wallen onder je ogen.
 3. Te weinig water: Wanneer je vocht te kort komt kunnen er onder je ogen ophopingen van vet ontstaan, waardoor je wallen onder je ogen krijgt.
 4. Leeftijd: helaas speelt hier ook ouder worden een rol. Door veroudering vermindert de elasticiteit en stevigheid van je huid, dit zorgt ervoor dat de huid onder je ogen een beetje uitzakt.
 5. Ook kun je net zoals bij donkere kringen genetische aanleg hebben of last hebben van allergieën die wallen veroorzaken.

Wat kun je er aan doen?

 1. Gebruik een koud compres, maak een washandje nat met koud water en breng deze aan op je ogen. Ook een koud lepeltje, gekoelde komkommer of bevroren erwten zullen de zwelling doen afnemen. Ook zorgt het ervoor dat de huid samen trekt. De verkoeling zal de zwelling doen afnemen.
 2. Leg theezakjes (met caffeïne) op je onderogen tegen de wallen of donkere cirkels. Dit stimuleert de bloedsomloop en gaat de zwelling tegen.
 3. Vermijd het eten van zout,
 4. Slaap voldoende.
 5. Krijg voldoende vitamines binnen door het eten van fruit en groente.
 6. Laat je ogen op tijd rusten, probeer dus zo min mogelijk naar schermen te kijken.
 7. Draag elke dag zonnebrand.
 8. Zorg ervoor dat tijdens je slaap, met je hoofd hoger dan dan de rest van je lichaam ligt. Dit zorgt ervoor dat vocht niet ophoopt in het gebied van je ogen.
 9. Informeer eventueel bij een schoonheidsspecialist voor bepaalde behandelingen.

Kom je er maar niet van af en denk je datje dat jouw donkere kringen of wallen een andere oorzaak hebben? Raadpleeg dan een arts.