Met het mooie weer voor de deur krijg je misschien al de kriebels om je handen uit de mouwen te steken. Wanneer je toch al bezig bent met de voorjaarsschoonmaak, kan je dat beter ook maar direct goed doen! Er zijn een aantal plekjes in huis die met regelmaat worden vergeten. Maar met deze tips zie jij ze niet over het hoofd: 

Van tevoren

Voordat je aan de slag gaat met de grote schoonmaak, wil je natuurlijk dat jouw schoonmaakgereedschap zo fris mogelijk is. Daarom is het verstandig om van tevoren bijvoorbeeld je bezem goed schoon te maken door alle vieze stofresten eruit te halen. Wanneer je schoonmaakt met een stoffige bezem neemt de bezem minder vuil mee, wat natuurlijk hartstikke zonde is van al jouw harde werk. Bij je stofzuiger is het verstandig om regelmatig eventuele stofdraden weg te knippen. Ook je wasmachine zal jouw was nog schoner maken wanneer je deze eens een grondige schoonmaakbeurt geeft. 

Vergeten plekken in de keuken

De keuken is waarschijnlijk de plek in huis die het snelst smerig wordt. Maar er is niks lekkerder dan een frisse plek om jouw kookkunsten uit te voeren. Daarom kan je de keuken haast niet overslaan tijdens jouw voorjaarsschoonmaak. Naast dat je de zichtbare plekken zoals de keukenbladen en het fornuis kan schoonmaken, is het ook slim om de iets minder zichtbare plekken mee te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oven, magnetron en koelkast. 

De magnetron kan je eenvoudig schoon stomen. Door deze eerst te verhitten, kan je eenvoudig de hardnekkige resten schoon krijgen. Zo kan je de magnetron makkelijk schoonmaken door daar een kommetje water in te zetten met een paar dunne plakjes citroen. Wanneer je hierna de magnetron op een hoge stand zet, gaat dit goedje borrelen en stomen. Vervolgens kan je eenvoudig de resten wegwerken. 

De plekjes in de oven maak je makkelijk schoon door met een hete doek op de hardnekkige plekjes te drukken, en hier een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor de oven op te spuiten. Dit laat je even inwerken, waarna je de plekken soepel kan verwijderen. 

De koelkast

Als je toch in de keuken bezig bent, kan je de koelkast beter ook maar even meenemen. Met een beetje allesreiniger en een hete doek kom je al een heel eind. Haal even lekker de hele koelkast leeg, neem alle vervelende plekjes mee en maak de plankjes goed schoon. Vergeet overigens niet de plankjes af te drogen voordat je ze weer in de koelkast zet. Anders zit er weer schimmel in de koelkast voordat je het weet. 

Beddengoed

Wist je dat een bed eigenlijk één keer per week verfrist moet worden? Net als bij de schoonmaak in de zorg, is het verstandig om je beddengoed wekelijks een schoonmaakbeurt te geven. Dit is de plek waar je immers behoorlijk wat tijd doorbrengt, en waar je toch ook wel redelijk wat zweet verliest. Mocht je nog niet wekelijks je bed verschonen, kan deze schoonmaak een goed begin zijn in dit wekelijkse ritueel erin te houden. Was jouw dekbedovertrek, de kussensloop en het hoeslaken binnenstebuiten en laat ze goed luchten om schimmel te voorkomen. 

Verborgen bacteriën op de wc

Als er één plek is waar veel bacteriën te vinden zijn, dan is het wel de wc. Zo is de schoonmaak van het ziekenhuis bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van de infectiepreventie en draagt het bij aan het creëren van een veilige en gezonde omgeving voor iedereen. Dus als je jouw wc net zo schoon wilt maken als ze in het ziekenhuis doen, is het belangrijk om zoveel mogelijk bacteriën te doden en deze plek zo hygiënisch mogelijk te houden. Naast dat je de toiletpot uiteraard met bleek een goede opfrisbeurt kan geven, zijn er ook nog een aantal andere zaken die verstandig zijn om mee te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de deurklink, wastafel, kraan, doorspoelknop en de lichtknop. Gelukkig verrichten een hete doek en allesreiniger wonderen.

De deurmat

De hele dag door lopen er mensen over je deurmat heen en wordt een groot deel van het vuil in huis op deze plek achtergelaten. Dit is het ideale moment om deze ook goed schoon te maken. Gelukkig kost het nauwelijks moeite: sla de mat eventjes stevig tegen een muur buiten aan, haal de stofzuiger erover heen: en de deurmat is weer zo goed als schoon!