Die Zuid-Europeanen hebben het goed bekeken. Iedereen die wel eens zijn zomers in Italië of Spanje heeft gespendeerd zal het zijn opgevallen. Na de lunch gaat alles even op slot, iedereen houdt een siesta. Dit dutje na de lunch is soms precies wat je nodig hebt. Vooral wanneer je een zware lunch hebt gehad merk je dat je daarna weinig energie hebt. Dit noemen we ook wel een after dinner (lunch) dip. Dan is een powernapje wat ons betreft precies waar je aan toe bent. Naast dat het lekker is om af en toe een dutje te doen, zijn er nog meer redenen waarom het goed voor je is.


We zijn geprogrammeerd om een dutje na de lunch nodig te hebben

We hebben het allemaal. Na de lunch daalt onze alertheid en stijgt onze slaperigheid. Je zal merken dat je moeite moet doen om wakker te blijven en het enige wat je op dat moment wil is eigenlijk even je ogen sluiten. Waarom is dat zo? Daar is een heel duidelijk antwoord op, we hebben namelijk allemaal een biologische klok. Deze klok reguleert je slaapsyclus. Dit 24-uursritme of slaap-waakritme wordt ook wel je cicardiaan ritme genoemd. Dit ritme bepaalt je slaappatronen. Na het middageten vertelt je cicardiaan ritme of je inwendige klok je dat je toe bent aan slaap.

Onze maaltijd maakt ons ook slaperig

Elk persoon zal een after lunch dip ervaren, of je nu wel of niet hebt gegeten. Maar als je wel lunch eet, kunnen de voedingsstoffen in je lunch er voor zorgen dat je nóg meer behoefte hebt aan een dutje. Een maaltijd die voornamelijk uit koolhydraten bestaat, zoals brood of pasta, zal je erg slaperig maken. In tegenstelling tot koolhydraten zorgen eiwitten ervoor dat je juist alert en scherp blijft. Daardoor heb je dus ook minder behoefte aan een powernap. Maar ook al eet je het meest energierijke voedsel, een dutje na de lunch blijft een goed idee.

Ook lezen: Om volledig uit te rusten heb je 7 soorten rust nodig.

Een siesta hoeft niet lang te zijn

Waar vroeger het grootste gedeelte van de Spaanse bevolking een siesta hield, wordt dit aantal steeds kleiner. Het past voor veel mensen niet goed in de maatschappij waarin we leven. Iedereen is druk bezig met werk, studie en een sociaal leven waardoor er geen tijd verloren mag gaan. Dat is zonde, want een dutje na de lunch doet ons allemaal goed. Sterker nog, we hebben het nodig. Nu doet niemand het, omdat ze er geen tijd voor hebben, maar een siesta van 20 minuten heeft al effect! Je zult zien dat je daardoor juist productiever wordt en meer kan doen dan je gewend bent. Beter even 20 minuten helemaal uitschakelen, dan 2 uur lang met een zwaar hoofd aan je bureau. Slaap lekker!

 

Ook lezen: Is het mogelijk om slaap in te halen?