Artisjok is een heerlijke groente die je vaak ziet op pizza’s en in salades. Ook koop je ze in de supermarkt uit blik. Als je het ons vraagt zijn ze vers het allerlekkerst! Ook zien ze er super spectaculair uit. Wist je dat artisjokken de bloemknop van de distelplant zijn? Wanneer je de artisjok koopt horen de bladeren nog dicht tegen elkaar aan te zitten. Hoe verser de artisjok, hoe beter de smaak. De textuur is vlezig en leerachtig en het heeft een zachte licht bittere smaak.

Artisjok koken

Traditioneel gezien wordt de artisjok gekookt en geserveerd met een lekkere vinaigrette. Lees snel verder hoe je dit aanpakt!

  1. Spoel de artisjok af met water en snijd er met een scherp mes de bovenste kwart en de stengel van af.
  2. Knip ook de uiteindes van de bloembladeren weg, zo verwijder je eventuele doornen.
  3. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Genoeg water om de artisjok tot de helft onder water te laten staan.
  4. Laat dit ongeveer 30 minuten koken. Om te checken of de artisjok gaar is kun je proberen er een van de blaadjes uit te trekken. Wanneer dit makkelijk gaat, is de artisjok rijp. Als het nog stevig vast zit, zul je hem wat langer moeten koken.
  5. Giet de artisjok af en laat hem even afkoelen voor je hem serveert!
  6. Maak ondertussen de vinnaigrette: Versnipper het rode uitje en meng in een kommetje met de olijfolie, citroensap, mosterd en de azijn.

In plaats van koken kun je de artisjok ook grillen. Probeer dit heerlijke recept van gegrilde artisjok met frisse yoghurtsaus