De artisjok is een plant welke voor komt in het Mediterrane gebied. De vlezige bladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten. Veelal kun je de artisjokken kant en klaar kopen en consumeren, maar de groente is ook heel gemakkelijk vers klaar te maken en goed te combineren met veel verschillende voedingsmiddelen. Wij hebben drie verschillende bereidingswijzen op een rijtje gezet!

Benodigdheden

  1. Ovenschaal
  2. Stuk aluminiumfolie

Bereiding geroosterde artisjokken met oude kaas

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  2. Pak een kom en vul deze met water, snijd de citroen in twee en knijp een halve citroen uit in de kom
  3. Pak de artisjokken en snijd ongeveer 3 cm van de stam en 3 cm van de bovenkant van de artisjokken af, leg ze in het citroenwater en laat 5 minuten liggen
  4. Haal de artisjokken uit de kom en knip van alle bladeren ongeveer 2 centimeter af. Leg ze hierna weer terug in het citroenwater
  5. Snijd de artisjokken na het knippen doormidden en haal het zachte gedeelte uit het midden eruit
  6. Pak de ovenschaal en vet deze in met de olijfolie
  7. Leg de artisjokken in de ovenschaal met de buitenkant naar beneden
  8. Maak de knoflook schoon en snijd de teentjes in tweeën
  9. Pak de halve citroen en snijd deze in schijfjes
  10. Leg de knoflook, tijm schijfjes citroen op de artisjokken en bestrooi ook met wat peper en zout
  11. Verpak de artisjokken nu in de aluminiumfolie en verpak bij elke halve artisjokken wat knoflook, tijm en citroen mee. Leg in de ovenschaal
  12. Doe de schaal in de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 45 minuten
  13. Snijd intussen de tomaat in blokjes
  14. Haal de schaal na 45 minuten uit de oven en pak de artisjokken uit, leg ze terug in de schaal en bestrooi met wat kaas
  15. Leg de blokjes tomaat naast de artisjokken en plaats de schaal terug in de oven voor 30 minuten

Smakelijk!

Geroosterde artisjok met geitenkaas en honing

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  2. Pak een kom en vul deze met water, snijd de citroen in twee en knijp een halve citroen uit in de kom
  3. Pak de artisjokken en snijd ongeveer 3 cm van de stam en 3 cm van de bovenkant van de artisjokken af, leg ze in het citroenwater en laat 5 minuten liggen
  4. Haal de artisjokken uit de kom en knip van alle bladeren ongeveer 2 centimeter af. Leg ze hierna weer terug in het citroenwater
  5. Snijd de artisjokken na het knippen doormidden en haal het zachte gedeelte uit het midden eruit
  6. Pak de ovenschaal en vet deze in met de olijfolie
  7. Leg de artisjokken in de ovenschaal met de buitenkant naar beneden
  8. Maak de knoflook schoon en snijd het teentje in vier stukjes
  9. Wrijf met een stukje knoflook over elke helft van de artisjokken en bestrooi ze daarna met wat peper en zout
  10. Verpak de artisjokken in de aluminiumfolie en stop bij elke artisjok een stukje knoflook en leg de verpakte artisjokken in de ovenschaal
  11. Doe de schaal in de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 45 minuten
  12. Haal de ovenschaal na 45 minuten uit de oven en pak de artisjokken uit. Gooi de folie weg en leg de artisjokken terug in de schaal
  13. Verdeel de geitenkaas over de artisjokken en wrijf ook 1 el honing over de artisjokken uit
  14. Plaats de schaal terug in de oven voor 25 minuten

Smakelijk!

Bereiding geroosterde artisjokken met tonijn en champignons

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  2. Pak een kom en vul deze met water, snijd de citroen in twee en knijp een halve citroen uit in de kom
  3. Pak de artisjokken en snijd ongeveer 3 cm van de stam en 3 cm van de bovenkant van de artisjokken af, leg ze in het citroenwater en laat 5 minuten liggen
  4. Haal de artisjokken uit de kom en knip van alle bladeren ongeveer 2 centimeter af. Leg ze hierna weer terug in het citroenwater
  5. Snijd de artisjokken na het knippen doormidden en haal het zachte gedeelte uit het midden eruit
  6. Pak de ovenschaal en vet deze in met de olijfolie
  7. Leg de artisjokken in de ovenschaal met de buitenkant naar beneden
  8. Verpak de artisjokken in de aluminiumfolie en plaats ze in de schaal. Plaats de schaal voor 45 minuten in de voorverwarmde oven
  9. Marineer ondertussen de tonijn met 1 el sojasaus. Verwarm een pan met wat olie en bak de tonijn aan beide kanten voor 3 minuten
  10. Snijd de champignons in kleine stukjes. Pak een kommetje en doe hierin de overige sojasaus, sojaboontjes, sesamzaadjes en de champignons
  11. Haal de schaal na 45 minuten uit de oven, pak de artisjokken uit en gooi de folie weg
  12. Snijd de tonijn in stukken en verdeel over de artisjokken. Verdeel ook het soja, sojaboontjes, sesam en champignonmengsel over de ovenschaal
  13. Plaats de schaal terug in de oven voor 25 minuten

Smakelijk!

Lees ook

3x de lekkerste geroosterde artisjokken

Lekkere én gezonde vegan groenten paella

3x de lekkerste geroosterde artisjokken

5 manieren om je vetverbranding te versnellen