Heb jij iets te vieren of wil je zomaar even de slingers uithangen? Hoe kan je dat beter doen dan door een uitgebreid en verrukkelijk ontbijtrecept te proberen. Met deze ontbijtdonuts van Jamie Oliver zit je dan helemaal goed. Het klinkt als een ingewikkelde opgave vroeg in de morgen, toch ben je er al in 35 minuten mee klaar.
Bereidingswijze ontbijtdonuts van Jamie Oliver
- Ontpit de dadels (koop volgende keer nou ontpitte dadels, scheelt je een hoop werk!) en doe de dadels in een keukenmachine om ze fijn te malen.
- Voeg hier de gemalen amandelen, het zelfrijzend bakmeel, 70 ml water en een ei aan toe. Als dit een goed dik deeg is geworden kun je de keukenmachine uitzetten.
- Bestrooi je aanrecht met bloem. Kneed hierop je deeg met de hand voor 2 minuten.
- Gebruik een deegrollen om je deeg uit te rollen. Je plak moet tussen de 1 en 2 cm dik zijn. Gebruik vervolgens een ronde koekvorm, waterglas of wijnglas om twee rondjes uit het deeg te halen. Dit word de omtrek van de donut.
- Maak in deze rondjes met een kleinere koekjesvorm of een klein (shot)glas nog een rondje in het midden. Nu heb je als het goed is die typische donutvorm.
- Rol je deeg opnieuw op tot een bal en rol daarna uit tot een plak. Herhaal stap 4, 5 en 6 tot het deeg op is. Waarschijnlijk heb je dan 4 donuts in spe voor je liggen.
Tijd om te bakken!
- Vul een grote pan met water en breng het aan de kook. Laat het water heel zachtjes koken en leg hier de donuts in. Laat ze niet langer dan 5 minuten in het water zitten en draai ze halverwege om. Doe dit heel voorzichtig want de donuts zijn nog kwetsbaar en anders verlies je die mooie ronde vorm.
- Giet de donuts af en leg ze voorzichtig in een koekenpan met verwarm olie. Bak de donuts op hoog vuur voor ongeveer 10 minuten. Blijf ook nu draaien zodat alle kanten even goed gebakken zijn en je een lekker knapperig laagje krijgt.
- Als de donuts aan alle kanten krokant zijn dan voeg je de bosbessen toe. Zo kunnen ze lekker zacht worden en maak je als het ware bosbessenjam. Als het goed is nemen de ontbijtdonuts van Jamie Oliver de kleur van de bosbessen aan.
- Maak de borden mooi op. Leg de donuts in het midden van het bord, schep er een schep yoghurt in, strooi wat verse bosbessen eroverheen en top af met honing en kaneel.
Als dat geen feestelijk ontbijt is! Pas wel op voor je kleren want niet alleen die olie uit de pan kan spetteren, ook bosbessen kunnen flinke vlekken maken op je kleren. Na deze onbijtdonuts van Jamie Oliver meer van deze chef proberen? Probeer ook deze pizza met druiven, of hou het bij de ontbijtjes en pak uit met deze ontbijtpizza. Dat klinkt gek maar is gemaakt van granola met rood fruit. Mmm!