Host je een vegan dinner of ben je vegan en opzoek naar het lekkerste dessert om thuis te maken? Maak met dit recept een origineel en vegan dessert en draai dit vegan vanille-match ijs thuis zelf in elkaar zonder ijsmachine. Wil je de smaak van matcha behouden? Maak dan zelf gecondenseerde cashewmelk. Minder tijd en hou je van kokos? Gebruik dan gecondenseerde koksmelk wat in alle grote supermarkten verkrijgbaar is.

Bereidingswijze

Let op! Maak je het ijs met kokosmelk in plaats van cashewmelk? Ga dan uit van 200 ml kokosmelk en begin bij stap 5.

1. Breng de cashewnoten, het water en de suiker aan de kook in een kleine pan. Kook 10 minuten op middelhoog vuur.

2. Gebruik de staafmixer om er een egaal mengsel van te maken.

3. Laat dit een kleine tien minuten inkoken tot een melkachtige substantie. Als het aan de achterkant van een lepel blijft plakken is het genoeg ingedikt.

4. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en zet het dan minstens 2 uur in de koelkast.

5. Zet je garde, mengkom en lage bakblik in de vriezer. Is je vriezer niet groot genoeg dan volstaat de koelkast ook.

6. Klop de sojaroom met het zout op tot het stijf genoeg is dat er pieken omhoog blijven staan als je de mixer/garde eruit haalt.

7. Zeef het matchapoeder door de kokos/cashewmelk. Voeg daarna het zout en het vanille extract hieraan toe.

8. Roer geklopte sojaroom in delen door het mengsel met de matcha.

9. Schep het ijs in het gekoelde bakblik. Pak het blik eerst in met bakpapier en daarna met huishoudfolie.

10. Laat het ijs minstens 6 uur in de vriezer opstijven. Voordat je het opdient even een paar minuten laten acclimatiseren.

Verras je gasten of smul lekker zelf op, enjoy!

Benieuwd naar andere desserts met matcha in de hoofdrol? Check deze Healthy kokos-matcha cake of probeer zelf de OG matcha-latte te maken met dit recept.