Als je aan Zweden denkt denk je aan… meubels? Nee, aan gehaktballetjes natuurliijk. Heerlijke Zweedse balletjes met een romige saus. Daar zijn we dol op! Nu hebben we ook een vegetarische variant voor jullie. Deze zijn net zo lekker en super makkelijk te maken!

Bereidingswijze Zweedse balletjes

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden
 2. Versnipper de ui en de champignon in hele kleine stukjes, gebruik eventueel je keukenmachine. Let wel op, het moet geen puree worden. Haal de champignon uit de keukenmachine en doe het zelfde met de kikkererwten.
 3. Doe de champignons, ui en de kikkererwten in een bak en voeg de andere ingrediƫnten toe (de broodkruimels, de bulgur, zure room, eiren en de kruiden). Gebruik een spatel om dit geheel goed door elkaar te roeren.
 4. Kneed er balletjes van en verspreid ze over een bakplaat met bakpapier. Bak de Zweedse balletjes ongeveer 20 minuten in de oven.

Bereidingswijze saus

 1. Terwijl de balletjes in de oven zitten kun je de jus maken.
 2. Verwarm de boter in een grote pan en voeg de bloem toe zodra de boter gesmolten is. Roer dit 2 minuten lang goed door elkaar.
 3. Voeg de bouillon toe en roer het geheel door elkaar totdat je een dikkere saus krijgt. Als je het liever dunner hebt kun je extra bouillon toevoegen.
 4. Voeg de zure room, de mosterd , de zout en peper toe.
 5. Wanneer de balletjes klaar zijn, voeg je ze toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar zodat de balletjes lekker bedekt zijn met de saus.
 6. Serveer dit gerecht met aardappelpuree, pasta, rijst of frietjes.
 7. Eet smakelijk!

Dit gerecht is heerlijk om te combineren met onze zoete aardappelfrietjesĀ