Nasi, curry, paella, risotto: Wij zijn er dol op! Deze gerechten zijn allemaal nog lekkerder dankzij de rijst waar het mee wordt geserveerd. De perfecte pan rijst krijg je niet zomaar op tafel. Het lijkt namelijk simpel, maar het kan snel fout gaan. De bodem koekt aan, het wordt te nat of juist te droog. Dit wil je voorkomen! Wij hebben deze tips voor je verzameld zodat jij voortaan de perfecte rijst hebt en je  gerechten nog lekkerder zijn!

Welke rijst kook je?

Voordat je begint met koken, moet je kiezen welke rijst je wilt gebruiken. Beslis eerst welk gerecht je wilt maken, dan kun je vervolgens de juiste rijst er bij uit kiezen! Wij hebben de verschillende rijstsoorten op een rijtje gezet, zodat jij voortaan weet welke je moet nemen.

 1. Zilvervliesrijst: Ook wel bruine/volkoren rijst, dit is de gezondste soort. Zilvervliesrijst bevat nog het vliesje, daarom is dit het meest puur en voedzaam. Het heeft een wat stevigere beet dan witte rijst en is lekker bij ovenschotels en roerbakgerechten zoals nasi.
 2. Pandanrijst: Ook wel Jasmijnrijst, deze soort is plakkerig en perfect voor het eten met stokjes. De smaak is nootachtig en het heeft een bloemig aroma. Perfect voor pittige (Thaise) gerechten.
 3. Basmatirijst: Langer, dunner en droger dan pandanrijst. Deze rijst wordt helemaal droog gekookt en is afkomstig uit het noorden van India. Hij is dan ook het lekkerst bij (Indiase) curry’s.

Wassen of niet?

Tegenwoordig is de rijst in verpakkingen schoon genoeg. Voorheen zat er vaak wat stof of zand aan de rijst, dat was blijven hangen bij de oogst. Hier hoeven we ons nu alleen niet meer druk om te maken. Wel kan er nog wat overtollig zetmeel aan de korrels vastzitten, dit kun je verwijderen door het even af te spoelen. Dit zetmeel zorgt er wel voor dat je rijst kleverig wordt. Dus wil je graag sticky rijst? Was hem dan niet! Mocht je de rijst graag droog en luchtig hebben adviseren we je om het wel even af te spoelen.

Hoe was je rijst?

Gebruik een fijne zeef of vergiet en spoel het af onder koud water tot dat het helder is.

 1. Tip: Laat de rijst een half uur weken voor dat je begint met koken. Wanneer je dit doet zal de rijst gelijkmatig koken!

Koken

Nu komt het belangrijkste onderdeel: het koken van de rijst. Er zijn verschillende methodes, die voor bepaalde soorten het beste werken.

Kleverige rijst koken (ruimwater-methode)

 1. Geschikt voor alle soorten witte rijst.
 2. Voordat je dit doet moet je bepalen hoe veel rijst je gebruikt. Ons advies is: 75 gram per (volwassen) persoon
 3.  Tegenover 75 gram staat 150 ml water.
 4. Gebruik een weegschaal om je rijst te wegen en een maatbeker zodat je de juiste hoeveelheid water gebruikt. Zo krijg je makkelijker de perfecte pan rijst!
 5. Witte rijst (basmati en pandan) kook je in 20 tot 25 minuten (ook hier is de snelkookrijst binnen 10 miniuten klaar).
 6. Giet af in een zeef en laat nog 10-15 minuten na stomen.

Droge luchtige rijst koken (droogkookmethode)

 1. Geschikt voor zowel witte als zilvervliesrijst
 2. Bij deze methode geldt: evenveel rijst als water.
 3. Dus bij 75 gram rijst ook 75 ml water
 4. Zilvervliesrijst kook je in 40 tot 45 minuten. Dit kan korter zijn als je snelkookrijst hebt, dan is het na ongeveer 10 minuten  klaar.
 5. Witte rijst (basmati en pandan) kook je in 20 tot 25 minuten (ook hier is de snelkookrijst binnen 10 miniuten klaar).

Combineer de perfect gekookte rijst met een van onze heerlijke recepten!

Indiase gele curry met zoete aardappel

Thaise rode curry met lekker veel groente

Home made kip kerrie