Als traktatie, als zoete snack of gewoon om de dag door te komen. Chocolademoussetaart is altijd het antwoord. Iets te vieren? Dan zeggen wij: chocolamoussedetaart. Niets te vieren? Ook dan zeggen wij gewoon weer: chocolademoussetaart ;-). Gelukkig hebben we altijd wel een reden om íets te vieren. Het is namelijk november en dat betekent: World Vegan Month! Met deze zachte chocolademoussetaart op een knapperige bodem is het in ieder geval zeker party on your plate.


Dit heerlijke recept komt van Williem-Pie Bakery, een 100% plantaardige bakkerij. Je leest het goed: alle taarten die Willem-Pie maakt, zijn dus vegan. Laten we daar bij Freshhh nu net dol op zijn! Willemijn van Wenum, oprichtster van Willem-Pie, hoopt dan ook dat steeds meer mensen in de toekomst voor een vegan gebakje gaan. Dat het net zo lekker is – of misschien zelfs lekkerder – als een “normaal” gebakje, bewijst ze daarbij graag.

Plantaardig gebak

De taarten van Willem-Pie zijn kwalitatief net zo goed en smaakvol als ander gebak, maar dan helemaal plantaardig. Ook zijn de taarten 100% lactosevrij en waar het kan, zijn de taarten ook glutenarm en laag in vet. Bij Willem-Pie vind je taarten in 3 categorieën:

  • Veganized classics: dit gebak is gemaakt op basis van klassieke recepten die oprichtster Willemijn als kind graag bakte. Denk hierbij aan appelkruimeltaart en tiramisu in een vegan en glutenarm jasje.
  • Vegan delights: dit gebak laat de creatieve mogelijkheden van de vegan keuken zien met bijvoorbeeld ‘sconuts’ (scones in de vorm van een donut). Ook vallen zoete aardappelcake met een meringue van aquafaba onder ‘vegan delights’. Hmm!
  • Healthy snacks: dit gebak is volledig vrij van (toegevoegde) geraffineerde suikers en laag in vet. Met onder andere een gezondere variant op Snickers en bananenbrood, bewijst Willem-Pie dat gezonder genieten dus echt wel mogelijk is.

 Bereiding vegan chocolademoussetaart

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Smelt de plantaardige margarine vervolgens in een pannetje of in de magnetron. Je kunt het ook even in de oven zetten, als deze aan het voorverwarmen is.
3. Meng alle ingrediënten die je nodig hebt voor de bodem.
4. Bekleed de bodem van een springvorm van 18 cm met bakpapier en vet de randen goed in.
5. Verdeel het bodembeslag nu over de springvorm en zet het even in de koelkast om uit te harden.
6. Leg na 10 minuten een tweede vel bakpapier over de bodem en stort er gedroogde bonen of rijst in, waarna je de chocolademoussetaart blind kunt bakken. Voor een goed gelukte taart zonder net-niet gare bodem is het belangrijk het deeg eerst blind te bakken.
7. Bak het taartje 18 minuten blind voor een lekkere en gare bodem, verwijder het bakpapier en de bonen en bak nog 7 minuten tot een knapperig geheel.
8. Haal de taart uit de oven en zet in de ijskast om af te koelen.
9. Smelt de chocolade au bain-marie.
10. Mix nu de rest van de ingrediënten van de mousse in de keukenmachine. Giet op het laatst de gesmolten chocolade erdoorheen.
11. Verdeel de mousse over de bodem en zet terug in de ijskast.
12. Hak voor de ganache de resterende chocolade in kleine stukjes.
13. Verwarm de kokosmelk in een pannetje en roer hier de chocolade en het zout doorheen tot je een ganache hebt.
14. Verdeel de ganache over de taart. Versier de chocolademoussetaart nu met toppings en fruit naar keuze.

Hmm! Genieten maar :-).