Je rug is een heel belangrijk onderdeel van je lichaam. Veel mensen hebben last van hun rug door een slechte houding. Het trainen van je rugspieren kan hierbij helpen. Als je sterke rugspieren hebt ben je beter in staat een goede houding vol te houden en dit zal je lichaam goed doen. Check hier 5 oefeningen voor sterke rugspieren. 

Deadlift

Een hele bekende oefening die effectief is voor je hele core. Je hamstrings, billen, armen en rug hebben allemaal baat bij deze oefening. Het is heel belangrijk dat je hem goed uitvoert om de kans op blessures zo klein mogelijk te maken. Daarom hebben we hieronder een uitgebreide uitleg geplaatst. Begin deze oefening niet te zwaar. Het is belangrijk dat je de oefening technisch juist uitvoert zodat je het beste resultaat krijgt.

Pull up

Bij deze oefening trek je jezelf aan je armen omhoog. Dat klinkt misschien als een oefening voor je armspieren, maar je schouders en je rug spelen een belangrijke rol in jouw omhoog trekken. Begin je pas net? Dan is het niet gek dat je niet verder komt dan 1 of 2 reps. Maar het leuke aan deze oefening is dat je snel vooruitgang zal zien. Bovendien kun je allerlei accessoires gebruiken om het makkelijker te maken. Check hieronder de instructie.

Rug extensie

Wil jij je onderrug trainen? Dan mag deze oefening niet in jouw routine missen. Je kunt de oefening thuis op een matje uitvoeren of in de sportschool op een bankje. Pak er dan ook wat gewicht bij om het extra zwaar te maken. Houd jij het liever bij de basis? Check hieronder hoe jij de back extension op je matje thuis kunt doen.

Barbell row

Deze oefening heb je mensen misschien wel eens zien doen. Nou, dan weet je dat dit een echte killer is. Hiermee krijg jij gegarandeerd sterke rugspieren. Dus aan de slag met die gewichten en kweken die rug!

Plank

Ja, waar is deze oefening eigenlijk niet goed voor? Bij deze oefening gebruik je je rugspieren om je te stabiliseren. Zo moeten je rugspieren je steeds corrigeren waardoor je ze flink aanpakt. Doe bijvoorbeeld 3x 1 minuut met 10 seconden rust en dan setje 3 keer. Dan heb je in 10 minuutjes al een flinke workout gehad.

Zoek je laagdrempelige oefeningen voor thuis om je rug te trainen? Dan kan door middel van een weerstandsband. Check hier de oefeningen hoe je je rug kunt trainen met een weerstandsband. Je kunt het ook wat rustiger aandoen door yoga oefeningen te doen voor sterke rugspieren. Heb je vaak last van je rug? Dat kan vele oorzaken hebben. Check hier wat je er allemaal aan kunt doen.