Rugpijn, dit is iets waar bijna iedereen van ons in het leven wel eens tegen aan loopt. Het kan ontstaan doordat je je rug hebt verrekt bij het doen van klusjes in huis, zware dingen hebt getild of misschien heb je wel last van een oude blessure. Last van je (onder)rug is in ieder geval heel vervelend en belemmerend. Als de pijn heel hevig is, kun je het beste contact opnemen met een arts. Dit geldt ook voor pijn die maar niet weg gaat. Gelukkig zijn er wel dingen die je zelf kan doen om rugklachten te voorkomen of verminderen.

1.Blijf in beweging

Dit is waarschijnlijk iets dat niet als eerste in je opkomt als je last hebt van je rug. Het is wel het eerste dat je huisarts je zal adviseren. Dus ga door met je dagelijkse portie beweging. Door stil te zitten worden de  spieren in je rug namelijk zwakker, dit zorgt voor minder steun in je rug en dus ook voor pijn! Blijf dus in beweging om je rug te versterken!

Ook lezen: 6 oefeningen die rugpijn verlichten 

2. Let op je houding

Vooral als je de hele dag achter een scherm zit, is het belangrijk op je houding te letten. Zorg er voor dat je rechtop zit, je ellebogen in een rechte hoek gebogen zijn en dat je ogen op hoogte van de bovenkant van het scherm zitten. Ook los van je bureau is het belangrijk een goede houding te hebben. Zorg er voor dat je altijd een rechte rug houdt. Ook kun je tape en elastische banden gebruiken om je wervelkolom op een lijn te houden.

3. Stretch en versterk je rug

Sterke en flexibele spieren dragen bij aan het verminderen van rugpijn en kunnen het ook voorkomen. Het allerbeste zou je iedere dag beginnen met een paar rek en strek oefeningen. Ook is het uitoefenen van yoga, pilates en tai chi goede manieren om de spieren in je core en rug te versterken.

Lees ook: 4x yoga oefeningen voor sterke rugspieren

4.Gebruik medicinale cremes

Bepaalde cremes, zalven of pleisters kunnen je helpen wanneer je rug gespannen aanvoelt, stijf is of pijn doet. Deze bevatten ingrediënten (zoals bijvoorbeeld menthol) die de je rug kunnen verkoelen of verwarmen. Het ligt er maar net aan wat voor jou fijn is. Smeer het direct op de plek waar je pijn hebt. Je klachten zullen helaas niet meteen verdwijnen maar je hebt wel even wat verlichting.

Ook lezen: 7 natuurlijke pijnstillers in plaats van ibuprofen of paracetamol

5. Probeer stress te verminderen

Stress kan je rugklachten sterk verergeren. Het is daarom belangrijk om dit tegen te gaan. Neem op tijd je rust, zorg dat je je vaak genoeg ontspant en kom aan genoeg beweging. Je zal merken dat wanneer je dit volhoudt je klachten vanzelf minder worden. Ook andere gewoontes die misschien bij je stressvolle bestaan horen, zoals roken en ongezond eten en drinken, verergeren op de lange termijn je rugpijn. Zorg dus goed voor je fysieke en mentale gezondheid!

Lees ook: 6 natuurlijke middelen tegen angst en stress