De sit-up is misschien wel de bekendste buikspier oefening. En dat is natuurlijk niet voor niets. Vooral je rechte buikspier wordt bij deze oefening aangesproken dus je voelt je buikspieren meteen branden. Daarnaast is het een makkelijke oefening waar je, behalve je eigen lichaamsgewicht en juiste techniek, niets voor nodig hebt. Check hier 5 sit-up varianten om inspiratie op te doen voor afwisseling van deze klassieke buikspieroefening. 

Basistechniek sit-up

Zoals hierboven al even genoemd is het heel belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt. Anders is er een kans dat je blessures oploopt. Als je de volgende stappen volgt bij het doen van een sit-up komt het helemaal goed.

1. Ga plat op je rug liggen.

2. Buig je benen tot je je voeten plat op de grond kunt zetten.

3. Kruis je armen over elkaar en leg je handen op je schouders. Je kunt ook je handen achter je oren plaatsen en je ellebogen goed naar achter duwen. Hierbij is de kans dat je aan je nek gaat trekken en daardoor last van je nek krijgt wel een stuk groter.

4. Duw je bovenlichaam omhoog door je buikspieren aan te spannen. Probeer hierbij je voeten plat op de grond te houden en je borst vooruit te duwen. Adem uit terwijl je dit doet.

5. Adem in en laat je bovenlichaam weer langzaam tot de vloer zakken. Als het ware laat je jezelf zakken van je onderrug over de rest van je ruggenwervels tot je schouders ook weer de grond raken.

5 sit-up varianten

1. Vlinder sit-up

Deze variant is ideaal voor beginners. Je hoeft je voeten namelijk niet plat op de grond te houden en houd je knieën juist helemaal uit elkaar in plaat van tegen elkaar aan. Check deze korte video voor een uitgebreide uitleg en demonstratie.

2. De fietser

Een oerhollandse oefening die populair is onder menig bejaarde. Maar ook voor de jonkies onder ons die een platte buik of sixpack aan het creëren zijn. Omdat je met je ellebogen je knieën aan moet tikken, moet je dus wel je armen achter je hoofd houden. Let dus extra goed op dat je niet aan je nek gaat trekken.

3. Jack Knifes

Deze oefening is ideaal voor de onderste buikspieren. Veel mensen zijn onzeker over dit gedeelte van hun lichaam. Om een plattere buik te krijgen is het belangrijk om weinig calorieën te eten en veel cardio te doen. Vul daarnaast je sportroutine aan met sit-up varianten zoals deze. Check hieronder hoe je de jack knives uitvoert.

4. Russian twist

Dit is van alle sit-up variante de oefening die het meest gericht is op je schuine buikspieren. Wil jij de zijkant van je buik en je taille meer definiëren? Dan is dit dé oefening voor jou.

5. Reverse crunch

Precies ja, een crunch maar dan andersom. Met deze buikspieroefenening zet je vooral de bovenste buikspieren flink aan het werk.

 

We hopen je zo wat extra inspiratie te hebben gegeven om je buikspierkwartier nog afwisselender te maken. Een strakke buik wil iedereen natuurlijk wel! Wordt je moedeloos omdat je geen resultaat ziet? Check dan hier hoe lang het duurt voordat je zichtbare buikspieren hebt, en hier welke 3 stappen je moet zetten om sterkere buikspieren te krijgen. Na al dat leesvoer ben je vast geïnspireerd om een lekkere home workout te doen en je buikspieren flink aan te pakken. Succes!