Sterke buikspieren krijg je niet zomaar. Het zal nooit zo zijn dat je na een rondje buikspieren trainen mooie blokjes of lijntjes op je buik hebt staan. Daar is een hoop oefening voor nodig en trouwens daar hoef je het niet per se voor te doen. Het doen van krachttraining zorgt er namelijk voor dat jij je krachtiger voelt als persoon. Het geeft een goed gevoel van binnen en dat uiterlijk is een mooie bijkomstigheid. Om jou juist goed te laten voelen van binnen heeft Freshhh de komende weken  specifieke oefeningen per spiergroep uitgewerkt. Sport jij met ons mee naar een healthy body and mind, zoals wij dat noemen fit lichaam?


3 oefeningen voor sterke buikspieren

#1 Russian twists

Benodigdheden: yogamat en fitnessbal

Bij het uitvoeren van de russian twists train je de schuine buikspieren. Het is bij het uitvoeren van deze workout belangrijk dat je de buikspieren goed aanspant.

 1. Ga met je billen op de grond zitten en zet je voeten op de grond.
 2. Breng je bovenlichaam in een kleine helling naar achteren.
 3. Laat je voeten op de grond staan. Je merkt dat je benen in een driehoekige houding komen te staan.
 4. Pak een bal vast en beweeg van links naar rechts voor je core langs.
 5. Ben je aan de linker of rechter kant? Zorg dat de bal de grond net niet aanraakt. Raakt de fitnessbal de grond wel aan dan weet je of hij te zwaar is. Gebruik eventueel een fitnessbal met minder gewicht.

Je mag de russian twists zo moeilijk en zo zwaar mogelijk maken als jij zelf wilt. Dus, een zware workout? Laat je benen en voeten zweven in de lucht en beweeg de bal voor je core langs van links naar rechts.

#2 Planking 

Benodigdheden: yogamat

Er zijn voor de uitvoering van het planken diverse mogelijkheden. Zo kan je de buikspieren trainen in de originele rechte plankhouding maar het is ook mogelijk hier nog wat extra oefening aan toe te voegen. Net als bij de russian twists kan je deze oefening zo zwaar maken als jij wilt. Bouw het aantal secondes rustig op. Begin met 20 seconde en breid dit vervolgens elke dag 10 seconde uit.

 1. Plaats je totale lichaam in een positie alsof jij jezelf gaat opdrukken.
 2. Zorg dat je de onderarmen plat op de grond plaatst. Hier gaat jouw lichaam zich de komende aantal seconde op laten rusten.
 3. Het is van groot belang dat je lichaam, de enkels tot en met de schouders, een rechte lijn vormt. Controleer dit goed. Op deze manier voorkom je blessures aan je rug en schouders. 
 4. Span je buikspieren aan. Het is van belang dat het voelt alsof jij je navel diep naar binnen duwt.

Met deze oefening train je het midden en de onderkant van de buikspieren. Naast deze spieren komen ook de been, arm en schouderspieren aan bod.

Planken maar!

#3 Mountain climbers

Deze fitnessoefening verraadt het eigenlijk al een beetje. Je gaat een ‘berg beklimmen’ en zal vast en zeker flink uitgeput zijn mits je hem gaat uitvoeren op een hoog tempo. Hij draagt dus bij aan zowel sterke buikspieren als mega conditie.

 1. Start in de houding alsof je push-ups gaat maken.
 2. Zorg dat je de rug goed recht houdt en dat je de schouders plaatst boven de handen. Ook is het belangrijk dat je heupen niet door laat zakken. Probeer ze op één niveau met de rug te houden.
 3. Breng je linkerknie naar je linkerpols.
 4. Breng vervolgens je rechterknie naar je rechterpols.
 5. Dit wissel je om en om af. Voer het tempo bij elke sessie op.

Voer deze oefeningen om de dag uit. Bouw de aantal herhalingen elke sessie uit. Je zult zien dat het makkelijker gaat maar het belangrijkste: je gaat resultaat zien. 

Lees ook

Fit lichaam: In 3 stappen werken naar sterke buikspieren

De weg naar 100 push ups in twee weken

Fit lichaam: In 3 stappen werken naar sterke buikspieren

Home workout voor sterke buikspieren en een strakke buik!

Fit lichaam: In 3 stappen werken naar sterke buikspieren

6 redenen waarom jij zou moeten planken