Er zijn veel mensen die zichzelf te zwaar vinden en willen graag wat kilo’s afvallen. Dit kan op veel manieren, onder andere hardlopen. Afvallen door hardlopen is zeer effectief en het kan ook nog eens leuk zijn. Bovendien hoef je er dagelijks niet veel tijd aan te besteden omdat je lekker snel klaar bent.


Afvallen door hardlopen gaat in principe prima maar draait vooral om het luisteren naar je eigen lichaam. Je wilt natuurlijk niet te snel opgeven, maar teveel van het goeie is ook niet gezond. Het is daarom slim om te weten hoe en wanneer je gaat hardlopen. Met een schema kan je je tempo langzaam opschroeven en heb je minder tot geen last van blessures.

Waarom je op moet passen met hardlopen als je af wilt vallen

Het kost je lichaam steeds minder energie om dezelfde workout (afstand, tijd, snelheid) te realiseren. Je verbrandt dus effectief minder calorieën per workout. Om af te vallen door middel van hardlopen is het daarom belangrijk om variatie aan te brengen in je trainingen. Dit kan je doen door te variëren in korte en lange afstanden, lopen op verschillende oppervlakten, en verschillende snelheden/oefeningen af te wisselen.

Voor of na het lopen eten?

Of je nou ’s ochtends of ’s avonds rent, er is altijd wel een moment dat je gaat eten. De keuze of je voor of na het eten gaat lopen hangt af van je doelen. In het eerste geval ben je vooral bezig met je gewicht: afvallen. Prestaties leveren zonder energie kun je wel vergeten, dus als je ’s ochtends hardloopt is het verstandig om eerst te ontbijten.

Voordelen hardlopen:

  • Je loopt sneller en het is daardoor effectiever.
  • Je bouwt sneller spieren op, en meer spieren betekent meer calorieverbranding. Afvallen gaat dus in dubbel tempo.
  • Je lichaam maakt endorfine aan door je flink fysiek in te spannen, dit zorgt voor een geluksgevoel.

Nadelen hardlopen:

  • Het vergt een enorme inspanning en is vooral in het begin heel zwaar. Het helpt om een trainingsschema op te bouwen.
  • Het is blessuregevoeliger omdat het een belasting is voor met name je knieën en enkels.
  • Je moet extra hardloopkleding aanschaffen.

Bekijk ook: