Ashtanga yoga is een vrij intense vorm van yoga waarbij je poses kort achter elkaar aanneemt door vloeiend van de ene naar de andere pose te gaan. Het is dus heel dynamisch en vergelijkbaar met Vinyasa yoga. Het verschil met Vinyasa is dat bij Ashtanga yoga de volgorde van de poses vastligt in een serie.

Het gaat bij Ashtanga yoga om de acht peilers, ook wel de acht ledematen genoemd. ‘Asht’ betekent namelijk acht en ‘anga’ betekent ledematen. Meer hierover kun je hier lezen.

De zes series van Ashtanga yoga

Er zijn zes verschillende series van asanas: de zittende en staande poses. Het is geen hele geschikte vorm van yoga voor beginners, maar wel voor de fanatiekeling die een stapje verder wil gaan. Bij Ashtanga gaat het dus om zes series van elk ongeveer 40 poses. Die poses hebben in elke serie een vaste volgorde. Na een tijdje ken je dus de volgorde van de oefeningen die je doet met gemak. Adem staat centraal bij Ashtanga yoga, net zoals by Vinyasa. Het beheersen van de ademhaling is een van de acht ledematen. Ook is de kijkrichting bij verschillende oefeningen belangrijk.

yoga ashtanga primary series oefeningen

De Primary Series

Je begint als beginner altijd bij de eerste serie, die het makkelijkst is om te leren. Het wordt de Primary Series genoemd, maar in het Sanskriet wordt het Yoga Chikitsa genoemd. Vertaald betekent dat yoga therapie. Als je die rustig en met een regelmatige ademhaling kunt beoefenen, ga je door naar de volgende serie. De eerste serie kan tot wel 90 minuten duren.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen staande poses, zittende poses en de afsluitingsposes. De zonnegroet is de basis van zowel Ashtanga als Vinyasa-yoga. Vanuit die houding kun je dan weer andere poses – asana’s – aannemen. Ook andere bekende poses worden gebruikt, zoals Downward Facing Dog, Cat-Cow en de Warrior.

Benieuwd hoe de Primary Series werkt? Neem eens een kijkje bij deze video: