Pijn in je onderrug of lage rugpijn is een klacht waar veel mensen last van hebben. Bij sommige komt het ineens opzetten en bij andere is de pijn meer chronisch. Hoe dan ook, pijn in je onderrug is super vervelend. Er zijn veel remedies tegen deze klacht, waarvan de een goed werkt en de ander helemaal niet. Naast het gebruikelijke advies dat je krijgt tegen rugpijn, zoals het nemen van een pijnstiller, zijn er ook nog veel andere oplossingen. Deze 6 manieren worden snel over het hoofd gezien, maar ze zijn juist zeer effectief.


1. Stimuleer endorfines

Endorfines zijn hormonen die je lichaam zelf aanmaakt. Wat veel mensen niet weten is dat endorfines in staat zijn om pijn singalen te blokkeren. Zo wordt de pijn minder goed in je hersenen geregistreerd. Ook is bekend dat endorfines angst, stress en depressie verlichten, wat allemaal gelinkt is aan chronische pijn in je onderrug. Als je dit bestrijdt zul je merken dat de rugklachten ook minder worden.

2. Herstellende slaap

Pijn is de nummer 1 reden waarom mensen last hebben van slapeloosheid (insomnia). Daarnaast zorgt dit slaaptekort er ook voor dat de pijn in je onderrug erger wordt. Deze vicieuze cirkel maakt het onmogelijk om aan herstellende slaap te komen. Deze herstellende slaap is wel wat je nodig hebt zodat je lichaam zich kan genezen en bij te komen. Dus als je slecht slaapt, is het belangrijk dat je dit aanpakt. Hiervoor moet je je levensstijl misschien op bepaalde gebieden aanpassen. Ook kan je dokter je misschien medicatie of andere behandelingen aanraden om je slaapproblemen aan te pakken.

3. Train je core

De spieren in je buik en je rug spelen een zeer belangrijke rol in het ondersteunen van je ruggengraat. In je normale dagelijkse bezigheden krijgen deze spieren geen workout, daarom zul je ze bewust moeten trainen. Probeer eens deze 5 simpele oefeningen om je onderrug te verstevigen of deze home workout voor sterke buikspieren.

4.  Betrek je hersenen erbij

Pijn is wat ingewikkelder dan enkel het gevoel. De manier waarop je hersenen de pijn opvatten en verwerken speelt een belangrijke rol in hoe je die pijn ervaart. Het goede nieuws is dat je je hersenen kunt trainen om deze pijn singalen te negeren of verminderen.

  1. Mindfulness: Bij mindfulness en meditatie focus je je vaak op je ademhaling en je gedachte. Dit kan helpen je pijngevoel te verminderen. Ook helpt het je te ontspannen.
  2. Cognitieve gedragstherapie: Bij deze vorm van therapie leer je op een andere manier over je pijn te denken. Ook leer je nieuwe strategieën om met de pijn om te gaan.

5. Doe leuke activiteiten

Aanhoudende pijn in je onderrug kan veel schade aan je leven richten. Je relaties, financiën, je werk en je huis kunnen er allemaal door beïnvloed worden. Als je dingen doet die je leuk vindt, zal je minder stress en pijn ervaren. Het doen van 3 leuke dingen op een dag, zoals het bellen met een goede vriend, je lievelingsmaaltijd bereiden of een dikke knuffel geven, kunnen je pijn al meer draaglijk maken.

6. Stretch je hamstrings

Deze behandeling wordt vaak vergeten, maar stijve hamstrings kunnen ernstige pijn in je onderrug veroorzaken. Als deze stijf zijn komt er automatisch druk op je lage rugspieren en je gewrichten. Rek en strek dus minstens twee keer per dag (voorzichtig) je hamstrings.

Bonustip: Verzacht de pijn met warm en kou