Wanneer je als sporter spieren wilt opbouwen, is de kans groot dat je een proteïne rijk dieet volgt. Vaak bestaat een dieet als dit voornamelijk uit kippenborst. Wij kunnen ons voorstellen dat dit op een gegeven moment je neus uitkomt. Maar niet getreurd! Er zijn nog veel meer (en lekkere) voedingsmiddelen die je helpen bij het opbouwen van spiermassa. Zo kun je als sporter of bodybuilder toch nog een gevarieerd dieet volgen met producten die je smaakpapillen prikkelen.

1.Edamame

edamame

Deze soja boontjes zitten – net als andere sojaproducten als tempeh en tofu – vol met proteïnen. Wat er voor zorgt dat dit een zeer goed product is om spieren op te bouwen. Gebruik dus vaak edamame in je gerechten of eet ze als tussendoortje. Ze smaken super lekker in een salade, ook een poké bowl is niet compleet zonder edamame!

2. Oesters

oesters

Deze ziltige en verfrissende lekkernij zit vol met smaak en bevat ook zo’n 2 gram proteine per oester. Dus als je een half dozijn van deze tweekleppige dieren besteltt, slurp je zo 12 gram proteïne naar binnen. Goed om te onthouden als je de volgende keer uit eten gaat. Naast dat oesters dus gezond zijn, smaken ze heerlijk en zijn ze ook nog eens gezellig om te eten.

3. Gerookte zalm

gerookte zalm

Net als kippenborst wordt zalm vaak meteen genoemd in het rijtje van eten voor spieropbouw. Toch noemen we het weer in deze lijst, omdat we er zo dol op zijn. Dit veelzijdige stukje vis is heerlijk op een stukje zuurdesembrood, door je salade, in je pasta of bij een pokébowl.

4. Kikkererwten

kikkererwten

Oke, het is niet verstandig om in een keer een heel bakje hummus leeg te smeren. Maar als tussendoortje is het zeker een geschikte snack voor sporters en fanatiekelingen die meer spieren willen opbouwen.Per 100 gram bevatten kikkererwten ongeveer 7,5 gram proteïnen.

5. Sardientjes

sardientjes

Sardientjes zijn misschien niet het product dat als eerste in je komt wanneer je denkt aan proteinerijk voedsel. Maar echt waar, ze zitten er vol van. Een blikje sardientjes levert je al zo’n 23 gram op. En dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je in godsnaam in een keer een heel blikje sardientjes op eet. Nou op een knapperig stukje brood, een beetje zeezout en wat citroensap is het smullen!

5. Quinoa

quinoa

Quinoa zit vol vezels, magnesium, calcium, vitamine B en vitamine E. Daarnaast bevat quinoa alle 9 amino zuren, die in ieder dieet thuis horen! Daarnaast bevat quinoa per 100 gram 5 gram proteïne. Niet slecht voor een zaad! Vooral wanneer je quinoa eet in combinatie met gezonde groenten en andere proteïne rijke producten, heb je de perfecte maaltijd voor spieropbouw.

6. Amandelen

amandelen

Op het gebied van proteïne rijke snacks, staan amandelen op nummer 1. Ze zijn zeer spieropbouw-vriendelijk en ze zitten vol vitamine E. Vitamine E is weer essentieel voor het herstellen van de schade die je spieren soms oplopen bij het trainen.

8. Eieren

eieren

Voor het opbouwen van je spieren zijn eieren een zeer geschikt voedingswaar. Ook zitten ze vol mineralen, vitamines, gezonde vetten en antioxidanten. Daarnaast zijn de rijk aan proteïnes. Ook kun je er oneindig veel kanten mee op. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke toast met avocado en gepocheerd ei.