Het internet staat vol met tips en adviezen om af te vallen. We proberen van alles uit om tot ons streefgewicht te komen. Van keto dieten tot intermittent fasting en sapkuren. Hoewel veel van dit soort dieten werken, geven ze niet altijd een langdurig resultaat. Ook zijn dit soort dieten soms niet lang vol te houden. Hoe kun je nou door bepaalde (haalbare) aanpassingen te maken langdurige resultaten boeken? Wij zochten de beste tips voor je uit.

1. Kies voor écht eten

De ene calorie is niet het zelfde als de andere. 300 calorieen binnen krijgen van een kommetje havermout met blauwe bessen, kaneel en noten heeft een ander effect op je lichaam dan 300 calorieen van een muffin met gerafineerde suikers, koolhydraten en andere chemische toevoegingen. Met echt eten bedoelen we dus onbewerkt voedsel. Je krijgt er meer energie van, je zit langer vol en het is makkelijker te verteren. Je hoeft dus niet eens perse minder calorien te eten, als je bewerkt voedsel voortaan laat staan en het vervangt door onbewerkt voedsel, zul je al resultaat boeken!

2. Drink meer water

Oke, dit advies heb je vast al duizend keer gehoord. Toch willen we het nog even benadrukken. Het werkt namelijk echt! Je lichaam heeft water nodig bij alles wat het doet. Zo versnelt water ook je spijsvertering en zorgt het voor een betere circulatie. Daarnaast zorgt het drinken van een glas water voor of bij het eten er ook voor dat je minder grote porties eet. Wanneer je minder eet zul je dus ook sneller afvallen!

3. Zorg voor balans in je maaltijden

Net zoals je kleding, bestaan je maaltijden uit verschillende onderdelen. Waar je ook niet met 2 shirts maar zonder broek de deur uit gaat, moeten je maaltijden ook uit verschillende voedingsstoffen bestaan. Een bord met alleen maar vetten is dus niet voldoende! Je maaltijden kunnen beter bestaan uit drie hoofdonderdelen: eiwitten, goede vetten en groenten. Natuurlijk kun je deze soms aanvullen met andere producten, maar houd dit altijd als basis!

4. Kook zo vaak mogelijk thuis

Take away maaltijden en het eten in restaurants staan er om bekend dat het grote porties zijn. Daarnaast bevatten ze vaak een overdaad aan suikers en andere ongezonde voedingsstoffen. Wanneer je zelf kookt, kun je er voor zorgen dat je alleen maar de goede dingen binnen krijgt. Wij snappen dat je niet altijd zin en tijd hebt om te koken. Zorg er daarom voor dat je een paar recepten uit je hoofd leert waarvan je weet dat ze gezond zijn en binnen no-time op tafel staan!

5. Neem je alcohol gebruik onder de loep

Naast het feit dat alcohol veel calorieën bevat, heeft het de neiging je remmingen te verminderen en zorgt het voor een toename aan eetlust. We hebben het allemaal wel eens, je zit na een avondje drinken ergens in een friettent of dönerzaak een kapsalon te eten, terwijl je dit nuchter niet zou aanraken. Wanneer je aangeschoten bent eet je dus snel veel meer dan goed voor je is, ook krijg je van de alcohol zelf veel calorieën binnen. Helaas is alcohol dus een echte boosdoener als je wilt afvallen. Wil je toch af en toe een glaasje drinken? Kijk hier dan welke alcoholische dranken je het beste kunt drinken als je wilt afvallen.

6. Honger je zelf niet uit

Door je zelf uit te hongeren kun je misschien snel gewicht verliezen. Maar het resultaat hiervan is nooit langdurig. Omdat het zo lastig is vol te houden komen de kilo’s er waarschijnlijk weer net zo snel aan als dat je ze verloor. Daarnaast zorgt het ervoor dat je je op fysiek, emotioneel en sociaal gebied niet goed voelt. Zoek dus liever naar een manier om af te vallen die voor jou makkelijk is vol te houden! Wanneer je het te moeilijk maakt is de kans alleen maar groter dat je het niet uit houdt.

Ook lezen: 10 gezonde tussendoortjes die je helpen met afvallen