Een broodje met kruidenboter is lekker, maar heb je ooit gedacht aan een broodje met gedroogde zeewierboter? Zeegroenten klinken als alternatief niet echt lekker, maar het is super gezond en nog eens lekker ook!


De in zee geteelde groenten geven een twist aan je gerecht en hebben een unieke zoutige smaak. Én het heeft ook 10 keer zoveel mineralen als de groenten die op het land worden gekweekt. Er zijn nog veel meer voordelen aan zeegroenten, we noemen er een paar voor je op:

Vitaminen

Zeegroenten bevatten vitamine A, B-complex, vitamine C, D, E en K. Ook bevat het de mineralen magnesium, ijzer, koper, selenium, mangaan en jodium.

Eiwitten

Wat zeegroenten ook veel hebben zijn essentiële aminozuren, maar liefst 9! Deze eiwitten moet je krijgen via voeding, omdat je eigen lichaam dit niet kan produceren. Een van die aminozuren is methionine. Dit aminozuur zorgt voor gezonde nagels, haar en huid. Ook voorkomt het vetophopingen en ondersteunt het de lever bij ontgifting.

Antioxidanten

In je stukje zeevenkel vind je ook veel antioxidanten terug. Deze voedingsstoffen helpen tegen het beschermen tegen vrije radicalen. Kort uitgelegd: bij o.a. het verbranden ontstaan er bijproducten, die noemen we dus ook wel vrije radicalen. Ze zijn niet onvermijdelijk, deze ‘agressieve moleculen’, maar het is wel beter om ze zoveel mogelijk te beperken. Ze maken namelijk je cellen, andere moleculen en zelfs je DNA kapot. De antioxidanten die in zeegroenten zitten maken als het waren deze vrije radicalen onschadelijk.

Omega-3

Zoals je misschien wel weet, bevat vis veel omega-3. Dat komt omdat vissen ook zeegroenten eten. Die omega-3 zorgt weer voor ontzettend veel gezondheidsvoordelen, want wist je dat de meeste Nederlanders te veel omega-6 hebben ten opzichte van omega-3? Dit zorgt voor allerlei ontstekingen, en in het ergste geval voor hart- en vaatziekten, fybromyalgie en reuma. Tip: ook omega-3 helpt mee aan een goede huid, haar en vochtbalans.

Maar wat zijn die zeegroenten nu precies? Je hebt zeekraal, dit kan je toevoegen aan je salade voor een lekkere zoute smaak. Ook kan je zeekraal lekker bakken en als groente eten, even iets anders dan die standaard AVG (aardappels, vlees en groente). Een ander lekker alternatief voor groenten is zeemelde. Dit kan je toevallig ook in je eigen tuin planten, want ook landinwaarts doet de zeemelde het goed. De grijsgroene blaadjes zijn mals. Je kunt ze door je salade mengen maar gecombineerd met asperges is de zeemelde ook een groot succes.

Bekijk ook: