Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor steeds meer mensen. Je kunt natuurlijk duurzamer leven door minder auto te rijden, niet vaak nieuwe kleren te kopen, maar ook zeker door duurzaam boodschappen doen! Vegetarisch of vegan eten is natuurlijk helemaal milieuvriendelijk, maar ben je nog niet helemaal klaar voor deze stap? Check dan hier hoe duurzaam boodschappen doen ook een verschil kan maken!

Wat je in huis haalt, eet je op. Let daarom bij het boodschappen doen op de volgende dingen:

Waar komt het product vandaan?

Van hoe verder weg het product komt, hoe belastender het is voor het milieu. Check daarom altijd op de verpakking waar het product vandaan komt. Dit staat altijd op de verpakking, het is namelijk verplicht.

Hoe is het product verpakt?

Is het product duurzaam verpakt of is het in plastic gehuld? Zo heb je bijvoorbeeld de losse paprika’s en de voorverpakte paprika’s. Kies voor de losse paprika’s en bespaar weer een stuk plastic! Dat is ook duurzaam boodschappen doen, alle beetjes helpen!

Wat zijn de seizoensproducten?

Probeer producten te eten en te kopen die in het seizoen zijn. Zo voorkom je dat je in de winter zomerfruit uit Austalië koopt. Op de site van het voedingscentrum staat een overzicht van wanneer welk groente en fruit in het seizoen is.

Kant en klaar maaltijden

Ja, we weten het, hartstikke handig als je weinig tijd hebt om iets klaar te maken of om onderweg op te eten. Maar bij kant en klaar maaltijden wordt veel plastic gebruikt om ze te verpakken. Bovendien zitten de maaltijden boordevol conserveringsmiddelen en e-nummers om de houdbaarheidsdatum te rekken. Denk vooruit en bedenk aan het begin van de week wanneer je weinig tijd hebt om te eten of te koken. Maak van tevoren een maaltijd, bijvoorbeeld een van deze 5 maaltijden die supermakkelijk zijn om te mealpreppen! 

Zoals eerder genoemd, alle kleine beetjes helpen. Een dag in de week minder vlees, een keer die avocado uit Mexico laten liggen: het maakt wel degelijk verschil. Wil je je verder verdiepen in veganisme? Check dan zeker dit artikel waarin we alle feiten en fabels over veganisme voor je op een rijtje hebben gezet!