Het voedingspatroon ‘veganisme‘ lijkt steeds populairder lijkt te worden, maar er worden soms nog steeds onwaarheden en fabels verteld. Freshhh heeft daarom de feiten en fabels over het veganisme voor je verzameld, zodat jij 100% zeker bent over wat wel en niet waar is over veganistisch eten. 


“Zonder vlees, vis en zuivel komen we niet aan onze eiwitten”

Fabel

Wanneer je start met het volgen van een veganistisch dieet, wordt vlees, vis en zuivel compleet geschrapt. Je kunt hier vervangers voor zoeken, maar je kunt het ook compleet weglaten uit je dieet. Veel mensen denken dat wanneer je geen vlees, vis en zuivel binnen krijgt je niet aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten komt. Dit is alles behalve waar: je kunt eiwitten namelijk ook makkelijk vinden in andere producten zoals volkorenbrood, graanproducten, peulvruchten, noten, pinda’s en paddenstoelen. In deze producten zitten natuurlijk wel minder essentiële aminozuren dan in dierlijke producten, maar hier is gelukkig een oplossing voor. Je kunt elke dag genoeg eiwitten binnenkrijgen door deze producten met elkaar te combineren en bij te houden hoeveel eiwitten hierin zit. Ben je net een vegan en mis je kaas in je dieet? Probeer dan eens deze vegan kaas!

“Als veganist ben je uiteindelijk meer geld kwijt”

Feit/Fabel

Hoeveel geld jij uitgeeft als veganist, ligt natuurlijk compleet bij jezelf. Je eet meer groente en zuivelvervangers, dus het kan duurder uitpakken dan je denkt. Avocado’s uit de supermarkt kunnen best prijzig zijn en havermelk is duurder dan koeienmelk. Aan de andere kant kan vlees ook erg duur zijn, denk hierbij aan een biefstuk of een schnitzel. Feit is wel: als je écht veganistisch wil eten, puur voor de natuur en voor jouw gezondheid, zou geld niet zoveel uit moeten maken.

“Je krijgt geen vitamines en mineralen meer binnen”

Fabel

Vitamines en mineralen zijn vaak te vinden in groente en fruit, en of je nu plantaardig of dierlijk voedsel eet: het is door voedseldeskundigen aangeraden om elke dag 300-500 gram groente te eten en 2 stuks fruit. Hoe zit het dan met calcium? Calcium kun je gewoon binnenkrijgen door peulvruchten, noten, groenten zoals courgette of plantaardige melk te drinken (hier zit namelijk ook gewoon calcium in!). IJzer dat je voorheen vond in vis en vlees, kan je ook binnen krijgen door bijvoorbeeld cashewnoten, spinazie, volkoren brood of kidneybonen te eten. Genoeg manieren dus om je dagelijkse vitamines en mineralen binnen te krijgen!

Vitamine B12

Wat je wel weinig binnen krijgt wanneer je een veganistisch voedingspatroon volgt, is vitamine B12. Deze vitamine is het meest te vinden in dierlijke producten, dus als je veganistisch gaat eten zul je een groot deel vitamine B12 gaan missen. Vitamine B12 is onder andere goed voor de vorming van je rode bloedcellen en de stofwisseling van je foliumzuur. Je kunt meer vitamine B12 binnen krijgen door supplementen te slikken of vlees- en zuivelvervangers te gaan gebruiken. Denk hierbij aan plantaardige melk of falafel, hier wordt vitamine B12 ook vaak aan toegevoegd.

Ook lezen: 4 belangrijke voedingsstoffen die je als vegan snel te kort komt

“Veganisme is slecht voor het milieu”

Fabel

Je kunt zelf vast wel bedenken dat de uitstoot van zuivel en vlees een stuk slechter is voor het milieu dan plantaardige producten. Wanneer jouw dieet bestaat uit bijvoorbeeld avocado’s en jackfruit, ben je niet zo goed op weg, maar zodra je alleen maar lokale producten koopt – zoals groente uit de buurtsupermarkt – help jij het milieu een handje. De vleesindustrie gebruikt namelijk maar liefst 8% van het totale waterverbruik en voor een kilo varkensvlees is al 6000 liter water nodig. Dat is heel wat, als je het ons vraagt. Wie The Game Changers heeft gezien, zult ook gehoord hebben dat vlees en zuivel helemaal niet zo goed schijnt te zijn dan wordt gezegd. Maar liefst 75% van de mensen heeft last van een overgevoeligheid voor lactose en melk.

“Soja is slecht voor het milieu”

Feit

Was jij voorheen een echte melkdrinker maar heb je koeienmelk moeten opgeven voor een vegan lifestyle?Dan kan je er voor kiezen om over te stappen naar een vervanger voor melk. Er zijn verschillende opties, denk aan havermelk, amandelmelk of sojamelk. Al een tijd gaat rond dat soja slecht schijnt te zijn voor het milieu, en dit is geen leugen. Sojateelt heeft namelijk veel impact op de ontbossing en het belast steeds meer het milieu. Volgens Milieu Centraal is de teelt van soja echter voor meer dan 90% om veeteelt te voorzien van voer. Wanneer je toch soja wilt tijdens je veganistische dieet, is het handig om altijd te checken of je soja biologisch is, dit is namelijk duurzamer en minder slecht voor het milieu.

“Je krijgt minder calorieën binnen”

Feit

Tijdens het volgen van een vegan dieet krijg je minder calorieën binnen, omdat groenten minder energie en dus ook calorieën bevatten. Let er dus goed op dat je genoeg calorieën binnen krijgt, en ga er van uit dat je meer moet gaan eten om aan je dagelijkse hoeveelheid calorieën te komen.

“Je kunt nooit naar een restaurant als veganist”

Fabel

Als er iets is dat niet waar is, is het dat je als veganist niet lekker buiten de deur kan eten. Tegenwoordig zijn er genoeg veganistische en vegetarische restaurantjes te vinden waar de veganisten lekker kunnen smullen. Je zult er alleen wel rekening mee moeten houden dat je in het Oosten van Nederland minder snel een veganistisch restaurantje zult vinden dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Daarbij: wanneer je een niet-veganistisch restaurant vraagt of ze een gerecht 100% veganistisch willen maken, zullen ze daarvoor echt wel de handen uit de mouwen steken. Ben je nog op zoek naar leuke vegan restaurants of hotspots? Misschien kun je er hier een paar vinden:

Meer vegan:

Alle feiten en fabels over het veganisme

Deze vegan snoepjes koop je gewoon in de supermarkt

Alle feiten en fabels over het veganisme

Science says: een vegan dieet is goed voor je mentale gezondheid

Alle feiten en fabels over het veganisme

Vegan Kaasfondue? Dat is nu verkrijgbaar bij deze winkel!

Alle feiten en fabels over het veganisme

De drie beste en enige vegan supermarkten van Nederland!

Alle feiten en fabels over het veganisme

5 toprecepten voor de ultieme vegan BBQ

Ook lezen: 5 heerlijke vegan recepten voor het avondeten