Bijna iedereen krijgt op gegeven moment in zijn leven wel te maken met een slechte huid. Of dat nu acne, uitslag of eczeem is, het is natuurlijk heel erg vervelend. Het kan erg onaangenaam voelen en ziet er vaak ook niet bepaald hygiënisch uit. Allergieën en genen spelen mee in het veroorzaken van huidproblemen, maar het kan zijn dat jij gewoontes hebt die ervoor zorgen dat je huid slechter wordt of de problemen verergeren.

1. Je wast je (gezicht) niet vaak genoeg

Zweet is een van de grootste vijanden van je huid. Het blijft achter in je poriën en dat is slecht voor je huid. Dat gebeurt op je gezicht, maar soms ook op je schouders, rug en borst. Het beste kun je na een work-out dus altijd even douchen. Douche niet te heet, want dat kan je huid irriteren. Na een douche is het goed om wat bodylotion of crème te gebruiken.

slechte huid verzorgingsproducten goed wassen

2. Je gebruikt te veel producten

Maar ook te veel verzorgingsproducten gebruiken op je huid. Ze zijn ervoor bedoeld om je huid gezond te houden, maar te veel crèmepjes en zalfjes kunnen ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken. Ook wanneer je je gezicht te vaak wast kan dat gevolgen hebben, want het droogt je huid uit.

3. Je verzorgingsproducten staan in de badkamer

Niets is makkelijker dan al je spullen bij de hand te hebben in de ochtend of avond wanneer je opstaat of naar bed gaat. Maar in de badkamer kan er vocht en bacteriën in je verzorgingsproducten en make-up komen. Ook de warmte van stoom tijdens het douchen zorgt ervoor dat bacteriën beter groeien. Het is beter om je producten te bewaren op een koele, droge plek.

verzorgingsproducten badkamer bactieren

4. Je raakt je gezicht te veel aan.

Vooral tieners hebben last van puistjes en acne, maar ook als volwassene ontsnap je er niet aan. Zeker wanneer je een vette huid hebt. Je weet misschien wel dat je puistjes niet uit moet knijpen. Eigenlijk moet je je gezicht zo min mogelijk aanraken. Puistjes verdwijnen meestal na een week, maar wanneer je ze uitknijpt kan dat voor littekens en ontstekingen zorgen. Je moet dus gewoon even geduld hebben.

5. Je hebt te veel stress

Natuurlijk is stress nooit goed voor je, maar het kan ook een reden zijn van je huidproblemen. Stresshormonen zorgen voor een hogere talgproductie. Talg reageert met de bacteriën op je huid, waardoor je last kunt krijgen van acne. Ook snoepen en roken gestreste mensen vaak meer om zichzelf te kalmeren. Te veel suiker en roken zijn allebei slecht voor je huid.